Strategija digitalnog marketinga: Odgovori na 5 ključnih pitanja

Bilo da je digitalni marketing za vas već poznat teren, ili tek činite prve korake, strategija je osnovni korak, temelj vašeg online nastupa, mapa puta koji vodi ka osvajanju online tržišta.

Iako je po formi najčešće dokument, strategija je zapravo proces koji definiše sve vaše online aktivnosti: način, vrijeme i mjesto njihovog dešavanja, kao i potrebne resurse.

Istina je i da je u pitanju kompleksan proces koji zahtijeva mnogo posvećenosti i vremena, ali suštinski, ukoliko odgovorite na narednih 5 pitanja, dobićete čvrstu strukturu za razvoj vrlo kvalitetne strategije.

1. Gdje ste sada?

Analizirajte svoj dosadašnji online nastup – šta ste do sada radili i kakve je to rezultate donijelo (ili nije donelo).

Bacite pogled u komšijsko dvorište – osmotrite konkurenciju i izdvojite primjere dobrih praksi koji daju rezultate. Analizirajte koji potencijal digitalno tržište pruža vašem biznisu. Ne zaboravite da se osvrnete i na trendove u digitalnim komunikacijama, kako biste uspjeli da budete korak ispred i primijenite ih u svom online nastupu.

2. Gdje želite da budete?

Da biste stigli do cilja, morate znati kuda idete. Vrlo ozbiljan korak strategije je upravo definisanje ciljeva online nastupa. Iskustvo je pokazalo da je ovo često najzahtjevnija faza. Savet je da se krene od biznis cilja – definišite šta očekujete od digitalnih kanala komunikacije. Iz toga dalje proizilaze komunikacijski ciljevi koje treba definisati tako da budu mjerljivi i vremenski ograničeni.

Na primjer, ako vam je cilj povećanje prodaje online shop-a za 20% u odnosu na prethodni kvartal, onda bi jedan od komunikacijskih ciljeva mogao biti broj posjeta online shop-u na mjesečnom nivou.

3. Kome ja pričam?

Ovo ste sigurno nekada čuli. Ako vas neko pita „kome ja pričam?”, to znači da ga ne slušate. Nije relevantan za vas, ne dopada vam se ton, ne obraća vam se u pravo vrijeme ili na pravom mjestu… Promašio je. Da se to ne bi desilo pažljivo definišite svoje ciljne grupe, utvrdite na kojim digitalnim kanalima je vaša publika, šta je interesuje i kako treba da joj se obratite.

4. Kako da se organizujete?

Znamo kome, znamo gdje, ostaje da vidimo šta, kako i kada. Konkretno, sljedeći korak jeste definisanje plana online aktivnosti. Plan daje odgovor šta se, kada i na kojim kanalima radi. Veoma je važno uvezati online aktivnosti sa svim ostalim marketinškim aktivnostima. I naravno – jasno organizovati ljude (zaduženja), vrijeme i budžete.

5. Šta mjerimo, šta siječemo?

Logično, neophodno, obavezno, a u praksi najčešće zanemareno jeste postavljanje parametara praćenja i mjerenje rezultata. Odaberite nekoliko ključnih parametara koje ćete pratiti i najmanje na mjesečnom nivou, analizirajte rezultate, mijenjajte plan i optimizujte budžete. Ono što radi pojačajte, ono što ne donosi rezultate sijecite.

Izvor: Homepage.rs

Check Also

Kompletna dokumentacija „Radoja Dakića“ u SDT-u

Kompletni spisi u vezi sa stečajem bivše fabrike „Radoje Dakić“ nalaze se u Specijalnom državnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.