Stiže Hyundai Santa Cruz pikap i izgleda fenomenalno

Dodajte komentar

Santa Cruz koncept pikap vozila iz 2015. trebalo bi da dobije produkcijsku verziju 2020. godine.

Hyundai Santa Cruz dobio je zeleo svijetlo za serijsku proizvodnju još 2016, ali korejski proizvođač još radi na konačnom dizajnu vozila.

“Upravo smo imali sastanak na kome smo razmatrali dizajn serijskog modela”, potvrdio je Kjong Su Li, direktor Hyundai Motor America u razgovoru za Detroit Bureau i dodao da će pikap biti lansiran 2020. godine.

Za razliku od većine tradicionalnih pikap vozila na američkom tržištu, Hyundai Santa Cruz neće biti klasična radna mašina, već lajfstajl model.

Stoga korejski proizvođač neće razvijati posebnu mehaničku platformu zasnovanu na klasičnoj šasiji, već će koristiti postojeću, najvjerovatnije istu onu na kojoj je baziran SUV Hyundai Tucson. Zato će i troškovi razvoja i proizvodnje novog modela biti niži nego da se pikap pravi od nule.

I dok je koncept koristio dizel motor, u produkcijskoj verziji očekuje se četvorocilindarski 1.6 litarski turbo benzinac ili 2.4 litarski atmosferski benzinski motor.

Hyundai namjerava da Santa Cruz ponudi prije svega mlađim kupcima, do 30 godina starosti, kao pristupačan lajfstajl automobil čija bi početna cijena na američkom tržištu bila ispod 19.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *