Noveljić: A2A akcije platila 436 miliona, odlazi sa 244 miliona eura

Teza da je isplata dividende iz akumulirane dobiti Elektroprivrede “čašćavanje Italijana”, kako se moglo čuti na skupštini akcionara, je u potpunosti neutemeljena, kazao je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić u intervjuu Pobjedi.

“U ovom slučaju matematika je jasna italijanska kompanija A2A je kupila akcije 2009. godine u vrijednosti 436 miliona eura. Sa druge strane, put opcija, odnosno izlazak italijanskih partnera je dogovoren za 250 miliona. Njihov ugovoreni ubrzani izlazak iz vlasničke strukture EPCG, čak ako uračunamo i isplatu dividende, neće preći 244 miliona eura. Dakle, radi se o dobro ispregovaranom poslu, a ne nikakvom čašćavanju”, ocijenio je Noveljić.

Podsjetio je da je skupština akcionara EPCG prije dva dana donijela odluku o isplati dividende iz akumulirane dobiti u bruto iznosu od 55 miliona eura.

“Dividenda će biti isplaćena državi, tj. budžetu Crne Gore u neto vrijednosti od 35,3 miliona eura, a A2A 14,3 miliona eura”, naglasio je Noveljić.

Odgovarajući na pitanje da lije trebalo da država isplati partnere iz Italije, a ne EPCG Noveljić je istakao da treba razmisliti šta je alternativa i da li je trebalo da država zaduži građane za ovu isplatu.

“Potpuno je logično da ovu isplatu izvrši EPCG iz svojih sredstava, imajući u vidu i finansijsko stanje i rezultate naše kompanije”, smatra on.

Prema njegovim riječima predviđena isplata neće ugroziti investicioni ciklus jer im dodatni optimizam daju i rezultati u prvoj polovini 2018. godine, u kojoj su zabilježili neto dobit od oko 43 miliona eura.

“Dakle, nema bojazni jer nam sve poslovne performanse govore da ćemo realizovati planirani, ambiciozni investicioni ciklus”, tvrdi on.

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

One comment

  1. Ovo je naravno netačno jer činovnički regrutovan direktor ui stačnom strahu od ministarke, koja tek manje zna od njega, ne govori o stvarnoj vrijednosti novca nego sadašnjoj vrijednosti a to znači da upoređuje jabuke i zelje. Ali, zašto ga neuspješni ckl nije dodatno pitao da stvarno objelodani vrijednost našeg povraćaja bez diskontovanja? Tada se ondašnja gotovin može upoređivati na ovakav smiješan i neprofesionalan a posebno nedirektorski način.

Leave a Reply

Your email address will not be published.