Naslovne strane dnevnih novina za 23. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Broj putnika Montenegro Airlinesa veći devet odsto

Nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije opslužili su tokom prve polovine godine više od 2,8 miliona putnika, što predstavlja povećanje od 2,4 odsto u odnosu na 2017. Analiza portala EX-YU Aviation News pokazala je da su Croatia Airlines, Adria Airways i Montenegro Airlines zabilježili povećanje broja putnika u odnosu na prošlu godinu, dok su brojke Air Serbia opale, a ta kompanija je poslovala i sa manje letova.

Platni promet u julu 1,4 milijarde eura

Platni promet u julu, za 21 radni dan, iznosio je 1,4 milijarde eura, oko 13 odsto više nego u junu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 94,05 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

Aerodromi rade proceduru za noćno letjenje u Tivtu

Aerodromi Crne Gore izradiće stručni eleborat kojim će se definisati procedura za noćno letj enj ene na tivatskom aerodromu, čime bi trebalo da se riješi taj višedecenijski problem, odlučio je Odbor direktora kompanije. Priprema analize noćnog letjenja povjerena je saobraćajnom inženjeru Vlastimiru Ristiću. On je u saradnji sa izvršnim menadžmentom komisijski pripremio zahtjev kojim će se kroz međunarodni poziv izabrati ponuđač čiji je zadatak izrada elaborata o noćnom letjenju u Tivtu.

Dan

Brkoviću se smiješi milionska odšteta

Viši sud u Bijelom Polju odbio je da potvrdi presudu pljevaljskog osnovnog suda u sporu “Vektre Jakić i pljevaljske lokalne uprave, gdje se Opština Pljevlja oslobađa odgovornosti. Presudom Višeg suda u Bijelom Polju slučaj je opet vraćen na suđenje, a pljevaljskoj lokalnoj upravi prijeti opasnost da “Vektri Jakić plati milionsku odštetu.

Popovič novi izvršni direktor

Odbor direktora NLB banke imenovao je Marka Popoviča za izvršnog direktora i trećeg člana uprave, koji će biti odgovoran za poslove upravljanja rizicima i poslove podrške poslovanju banke. Popovič je prilikom imenovanja na novu funkciju iskazao zadovoljstvo što će dvadesetogodišnju karijeru u bankarskom sektoru nastaviti u NLB banci.

Savjete platili tri miliona

Samo u poslednjih pet godina građani Crne Gore su iz svog džepa platili čak tri miliona eura za angažovanje privatizacionih konsultanata, pokazuju podaci MANS-a, koji je istraživao do koje mjere je njihovo učešće pomoglo Savjetu za privatizaciju da sačuva javni interes u poslovima prodaje državne imovine.

Pobjeda

Malo ljudi za puno hotela

U hotelima, restoranima i drugim objektima koji se bave uslugama smještaja i ishrane prošle godine je bilo zapošljeno 15.000 radnika. U Crnoj Gori posluje 1.000 firmi koje se bave hotelskom djelatnošću, a 4.854 firme koje imaju restorane, što znači 2,5 zaposlenih po firmi. U sezoni manjak popunjavaju sezonci iz okruženja. Ove godine kvota za sezonske radnike povećana je na 29.190.

A2A akcije platila 436 miliona, odlazi sa 244 miliona eura

Teza da je isplata dividende iz akumulirane dobiti Elektroprivrede ,,čašćavanje Italijana, kako se moglo čuti na skupštini akcionara, je u potpunosti neutemeljena, izjavio je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić u intervjuu Pobjedi. -U ovom slučaju matematika je jasna italijanska kompanija A2A je kupila akcije 2009. godine u vrijednosti 436 miliona eura. Sa druge strane, put opcija, odnosno izlazak italijanskih partnera je dogovoren za 250 miliona.

Montenegro erlajnz je ostvario najveći napredak

Nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije su tokom prve polovine opslužili više od 2,8 miliona putnika, 2,4 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, pri čemu je Montenegro erlajnz (MA) zabilježio najveći napredak u broju prevezenih putnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *