Bogataš koji ima 20 milijardi dolara ne može da dođe do njih

Jedan od najbogatijih Indijaca, Pallonji Mistry najnesrećniji je milijarder na svijetu. Naime, on ne može da dođe do svog ogromnog bogatstva od 20 milijardi dolara, koje je zarobljeno u dionicama najvećeg indijskog konglomerata “Tata Group”, između ostalog, vlasnika firme “Tata Motors”, najvećeg nacionalnog proizvođača automobila.

Problemi su počeli nakon što je Mistryjev sin Cyrus Mistry smijenjen sa funkcije predsjednika “Tata Group”, koju je držao od 2011. godine, a porodica Tata je “zaplijenila” njegove dionice, koje čine 20 odsto ukupnih dionica kompanije. Iako već dvije godine Pallonji Mistry pokušava da se dočepa svojih dionica, porodica Tata, vlasnici konglomerata vrijednog više od 100 milijardi dolara, u tome ga uporno sprečavaju.

Prošlog mjeseca je stariji Mistry pretrpio novi udarac. Naime, Tata porodica je uspjela da isposluje promjenu poslovnih pravila u svojoj firmi kojom ograničava sve svoje dioničare u slobodnoj prodaji udjela. Odluku je priznala i indijska Vlada, a to znači da Mistry, s udjelom od gotovo 20 odsto u firmi, ne može da proda svoje dionice bez prethodnog odobrenja upravnog odbora Tata Grupe s kojima ratuje, prenosi portal Novac.

Pozadina slučaja “bogatog siromaha” Mistryja postaje nešto jasnija kada se pogleda neobičan odnos između porodica Mistry i Tata, koji traje skoro pa čitav vijek.

Udio koji Mistry drži u kompaniji Tata ostvario je još davne 1936. godine Mistryjev otac, Shapoorji Mistry. Shapoorji se bavio građevinom, a njegova građevinska firma Shapoorji Pallonji stoji iza najpoznatijih građevina Mumbaija, poput Banke Indije i Taj Mahal Hotela. Kako je tačno Shapoorji nagomilao taj udio nije poznato, ali pretpostavlja se da ga je otkupio od braća i sestara ondašnjeg predsjednika “Tata Group”, JRD Tata (Jehangir Ratanji Dadabhoy) kada se firma još samo bavila čelikom. Dodatno, porodica Tata poznata je i kao vrlo zatvorena zajednica i rijetko puštaju autsajdere u svoj biznis.

Mistryjev otac Shapoorji preminuo je sredinom 70-ih i cijeli udio u firmi “Tata”, gotovo 19 odsto, prebacio je na svog sina Pallonjia Mistryja, rođenog 1929. godine. On je preuzeo i njegovu građevinsku kompaniju i odlučio da će popraviti kako privatne tako i finansijske odnose sa bogatom Tata dinastijom.

Izrazito inteligentan, obrazovan (diplomirao na prestižnom Kraljevskom koledžu u Londonu) Mistryja opisuju kao povučenog čovjeka koji je privatno najviše uživao u dobrom viskiju i konjima. Oženio je Patsy Perin, Irkinju i preuzeo irsko državljanstvo. Ubrzo su mu rođena djeca, sin Cyrus i kći Aloo.

U to vrijeme funkciju predsjednika “Tata Group” od JRD-a preuzeo je Ratan Tata, a Mistry je shvatio da je pravi trenutak da zacementira vezu dvije porodice. Dogovorio je brak između svoje kćerke Aloo i Ratanovog brata Noela Tata i time napokon postao dio porodice.

U međuvremenu jačala je i Mistryjeva firma Shapoorji Pallonji koja je postala jedna od najjačih građevinskih kompanija u Indiji. Pod svoje okrilje uzela je građevinsku kompaniju “Afcons”, firme za solarnu energiju SPCL i “Sterling & Wilson”, kompanije za nekretnine SP Real Estate i lanac radnji “Eureka Forbes”, sa ukupnim godišnjim prometom od preko četiri milijarde dolara. Od tada pa do danas, piše Forbes, Mistry se “nikad nije miješao u poslovanje firme Tata, osporavao odluke ili tražio moć”.

Još i veću čast Mistry je doživio 2011. godine kada je za predsjednika “Tata Group” imenovan njegov sin Cyrus. Bio je to prvi put u gotovo 80 godina da je predsjedničku fotelju preuzeo neko izvan Tata porodice.

Međutim, idila nije trajala dugo. Nakon pet godina, upravni odbor “Tata Group” odlučio je da Cyrusa iznenada razriješi dužnosti predsednika. Za tu odluku nisu pružili nikakvo objašnjenje, a to je ujedno i prvi put u 150 godina dugoj tradiciji “Tata Group” da je predsjednik smenjen sa svoje funkcije. Šta je zapravo razlog zle krvi između dvije možda i najbogatije indijske porodice može se samo nagađati, ali, kako piše Bloomberg, borba za milijarde još uvjek traje. Sudski epilog tek slijedi, jer bi se slučaj uskoro mogao naći i na indijskom Visokom sudu.

Check Also

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *