Vlada za ovu godinu planirala izdavanje 27 miliona državnih garancija

Dodajte komentar

Vlada je, u skladu sa izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu, planirala izdavanje dvije garancije od ukupno 27 miliona eura.

Radi se o garanciji za kredit od 20 miliona eura između Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Njemačke banke za razvoj, iz kojeg se finansira elektroenergetski sistem na poluostrvu Luštica, kao i o garanciji za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture i Evropske investicione banke od sedam miliona eura.

Lani je Vlada izdala garancije u ukupnom iznosu od 13,7 miliona eura i to jednu spoljnu garanciju u iznosu od sedam miliona eura i jednu domaću od 6,7 miliona eura.

Garancija od 6,7 miliona eura data je za kreditni aranžman između Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i Erste banke, u cilju zamjene spoljne garancije date Abu Da bi fondu za kreditni aranžman koji je ovaj fond imao sa Regionalnim vodovodom piše u Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od 2018. do 2021. godine.

Što se tiče ukupnih državnih garancija, na dan 31. decembar 2017. godine, one su iznosile 551,9 miliona eura, od čega su angažovana sredstva u iznosu od 461,3 miliona eura.

– Po osnovu izdatih garancija, domaćim i ino kreditorima, stanje duga na kraju 2017. godine iznosi 312,8 miliona eura ili 7,4 odsto BDP-a, od čega se iznos od262,5 miliona eura odnosi na ino garancije, dok je stanje duga po osnovu domaćih garancija 50,3 miliona eura- stoji u tom dokumentu. Spoljna garancija od sedam miliona eura izdata je za rekonstrukciju i unapređenje željezničke infrastrukture, koji se finansira iz kreditnog aranžmana između Evropske investicione banke i Željezničke infrastrukture, a zaključen je 20. marta 2017. godine.

Pobjeda, Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *