Samsung najviše zarađuje u Kini

Prema novim informacija koje navodi The Korea Herald, u razdoblju od januara do juna ove godine, Kina je bila Samsungovo najprofitabilnije tržište što se tiče profita od proizvoda ili usluga koje Samsung nudi tamošnjim klijentima. Na toj poziciji kineski klijenti su zamijenili dosadašnje vodeće američko tržište.

U prvih šest mjeseci godine južnokorejska korporacija je zabilježila prodaju u vrijednosti od 74,6 milijardi američkih dolara. Kinesko tržište zaslužno je za 32,7% toga iznosa, dok je američko tržište zaslužno za 26% iznosa.

Među pet najvećih Samsungovih klijenata tokom ove godine nalazili su se Huawei, Apple, Verizon, Deutsche Telekom i kompanija Techtronics. Poređenja radi, tokom 2017. godine pet najvećih Samsungovih klijenata bili su Apple, Best Buy, Sprint, Verizon i Deutsche Telekom.

Kako će se dalje poslovanje za južnokorejsku kompaniju odvijati na kineskom tržištu ostaje za vidjeti s obzirom da Kina sada počinje da sprovodi strategiju što aktivnijeg razvoja domaćih tehnoloških proizvoda, kako bi smanjila zavisnost odspoljnih dobavljača.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.