Bivši šef Trampove kampanje osuđen za bankarske prevare i utaju poreza

Dodajte komentar

Paul Manafort, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je u utorak zbog izbjegavanja plaćanja poreza, bankarske prevare i skrivanje inostranih bankovnih računa, u osam tačaka optužnice od ukupno 18.

Porotnici su nakon gotovo četiri dana rasprave proglasili Manaforta krivim za dvije od devet tačaka optužnice za bankovne prevare, svih pet optužnica za poreske prevarte te jednu od četiri optužbe zbog skrivanja inostranih bankovnih računa. U ostalih deset tačaka optužnice porota nije uspjela postići konsenzus.

Manafort je osuđen za dvije najteže bankovne prijevare, kod kojih je za svaku predviđena kazna zatvora do 30 godina.

Tužioci su optužili Manaforta (69) da je od američkih poreskih vlasti sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za proruske političare u Ukrajini za finansiranje raskošnog načina života, kao i za laganje bankama da bi osigurao 20 miliona dolara kredita, nakon što se njegov ukrajinski dohodak istopio te je trebao gotovinu.

Manafortov odvjetnik izjavio je nakon suđenja kako je njegov klijent razočaran presudom i razmatra daljnje pravne korake.

Sudija je optužnici dao vremena do 29. avgusta da odluči hoće li ponovno ići sa optužbama protiv Manforta u tačkama oko kojih porota nije donijela odluku pa zbog toga nije odredio datum izricanja kazne za ostale optužbe.

Suđenje Manafortu, bivšem republikanskom konsultantu, temeljeno je na istrazi specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u američkim izborima 2016. godine no presuda predstavlja samo djelimičnu pobjedu za Muellera, koji je veliki kritičar američkog predsjednika.

Predsjednik Donald Trump je izjavio je nakon presude kako Manafortova presuda nema veze s njih.

“Osjećam se jako loše zbog Paula Manaforta”, rekao je Trump u utorak veče. “Nema nikakvih tajnih dogovora s Rusima, nastavljamo lov na vještice”, rekao je Trump.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *