Za povratak luksuznih modnih brendova u Kinu zaslužna srednja klasa

Dodajte komentar

Trećinu prodaje kineskog tržišta luksuzne robe vrijednog 73 milijarde dolara čine mladi između 20 i 34 godine.

Privučeni rastućom kupovnom moći mladih Kineza, globalni modni brendovi počeli su opet da ulažu u Kinu nakon petogodišnje pauze.

Kompanije od Prade preko Guccija i Burberryja do Louis Vuitton Möet Hennessyja (LVMH) pojačano otvaraju trgovine, ali ne više u najvećim gradovima, već u provinciji, piše Reuters.

Preokret nakon pet godina

Naime, u tim gradovima potrošnja luksuzne robe raste brže, tvrde čelnici modnih kompanija. Prada je ove godine otvorila sedam novih prodavnica u Xi'anu, gradu na sjeverozapadu zemlje. Tri trgovine prodaju Pradin brend, dvije Miu Miu, a dvije Church. U septembru će trgovinu u Xi'anu otvoriti i Hermes. LVMH se odlučio za trgovinu u Wuhanu, gradu od 11 miliona stanovnika dok je zlatar Chaumet otvorio trgovinu u Wuxiju, gradu pored Šangaja.

Osim fizičkih trgovina, pojačana su ulaganja i u internetske prodavaonice. Louis Vuitton i Gucci lani su lansirali kinesku stranicu za e-trgovinu. Krajem ove godine svoju će “kinesku stranicu” pokrenuti i Hermes. Talas ulaganja označava preokret nakon što su kompanije prije pet godina zaustavile kineske investicije zbog vladine antikorupcijske kampanje koja je snažno srezala kupovinu luksuzne robe. No, kinesko je tržište ipak prevažno da bi ga luksuzna industrija tek tako odbacila.

Uspon srednje klase

Posljednji izvještaj McKinseyja navodi kako Kinezi godišnje kupe luksuzne robe za 500 milijardi juana (73 milijarde dolara) što je trećina globalne prodaje. A 30 posto kineskog tržišta čine mladi između 20 i 34 godine. “U Kini se uspinje vrlo snažna viša i viša srednja klasa”, izjavio je analitičarima šef L'Oreala Jean-Paul Agon.

“A razlika je u tome što se milenijalci iz srednje i više srednje klase uopšte ne ustručavaju da kupuju luksuzne brendove”, dodao je Agon. Rast prihoda kineskog segmenta luksuzne robe u prvom polugodištu iznosi između 15 i 20 posto, pokazuju podaci McKinseyja. Uz sniženja, na rast prihoda utiču i niže uvozne carine te snažan euro koji je smanjio kupovine kineskih turista u inostranstvu.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *