PPF zvanično preuzeo Telenor

1 komentar

Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) i zvanično je upisao vlasništvo češkog fonda PPF u kompaniji Telenor. Prema uvidu u CRPS, PPF TMT BIDCO 1 B.V. sada je vlasnik 100 odsto i osnivač podgoričke kompanije.

Time je okončano 2,8 milijarde eura vrijedno preuzimanje Telenorovih preduzeća u centralnoistočnoj Evropi, u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Ona sada pripadaju grupaciji najbogatijeg Čeha, Petra Kelnera.

PPF grupa sada ima punu kontrolu nad operacijama Telenora u ovim zemljama. To je, kako je ranije navedeno, najveće preuzimanje izvršeno u telekomunikacionom sektoru centralnoistočne Evrope od 2011. godine.

Za ovu transakciju prethodno je Agencija za zaštitu konkurencije morala dati odobrenje, nakon procjene uticaja spajanja na tržište.

Telenor grupa potpisala je sa PPF grupom ugovor o prodaji poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope u martu ove godine. Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udio od 11,8 milijardi norveških kruna (NOK), odnosno devet odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe i 4,1 milijarde NOK ili oko osam odsto EBITDE u prošloj godini, sa više od devet miliona korisnika i tri i po hiljade zaposlenih.

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Panona i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul u Bugarskoj.

Češka kompanija, po svemu sudeći, nema namjeru tu da se zaustavi, kada je poslovanje u našem regionu u pitanju sada slove za najozbiljnijeg kupca United grupe, američke kompanije koja ima razgranatu medijsku mrežu širom regiona.

Dio United grupe je Telemah, prvi kablovski operator na tržištu Crne Gore, nastao kao BBM 2006. godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • kad bi udaljili sve norvezane i ostale domace i serpske neradnike koji su samo jaki na jeziku namjestenih recenica, mozda bi imali priliku da urade bar malo konkretno i korisno, a njima uvijek profitabilno

    nada je malesna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *