U Crnoj Gori samo 26 odsto žena su generalni direktori kompanija

Dodajte komentar

Razlika u zaradama između muškaraca i žena u Crnoj Gori iznosi 13,9 odsto, što znači da žene zarađuju 86,1 odsto od prosječne zarade isplaćene muškarcima za isti rad.

U Crnoj Gori ne postoje zvanični statistički podaci o učešću žena i muškaraca na menadžerskim pozicijama na različitim nivoima upravljanja pozicijama izvršnog direktora i u upravljačkim tijelima kompanija, kao i podaci o menadžerskoj strukturi zavisno od veličine, sektorske pripadnosti i vlasničke strukture preduzeća.

Prvi podaci ove vrste u Crnoj Gori su oni iz 2013. godine, kada su objavljeni rezultati istraživanja o ženama u biznisu i menadžmentu, koje je sprovela Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), uz podršku Međunarodne organizacije rada (ILO), po jedinstvenom upitniku ILO, a na uzorku od 103 kompanije koje posluju u Crnoj Gori.

Inače, UPCG je ovo istraživanje sprovela za potrebe globalne studije ILO o ženama u biznisu i menadžmentu koja je objavljena u januaru 2015. godine.

Odnos između žena i muškaraca na različitim nivoima upravljanja i rukovođenja u kompanijama pokazuje da su žene u Crnoj Gori najprisutnije na srednjem nivou menadžmenta, gdje ih ima 50,1 odsto. Na najvišem nivou menadžmenta, ima najmanje žena, tj. samo 36,6 odsto, dok je na tom nivou zastupljeno 63,4 odsto muškaraca. Na višem menadžerskom nivou ima 42,9 odsto žena, a na nižem 43,3 odsto pokazuje istraživanje.

Uporedna analiza dva istraživanja UPCG iz 2017. i 2013. godine pokazuje negativna kretanja za žene u smislu da je njihovo učešće na pozicijama top menadžmenta2017. godine bilo 36,3 odsto manje u odnosu na učešće koje su imale 2013. godine 42,4 odsto. Inače, rezultati ovog istraživanja pokazuju očiglednu dominaciju muškaraca u odnosu na žene na svim nivoima upravljanja i rukovođenja u kompanijama izuzev na nivou srednjeg menadžmenta. U samo 26,4 odsto preduzeća u Crnoj Gori žene obavljaju funkciju generalnog direktora (CEO). U samo 6,1 odsto preduzeća predsjednik upravnog odbora je žena.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *