Naslovne strane dnevnih novina za 20. avgust – najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Moračica će biti spojena do aprila iduće godine

Gradnja rasponske konstrukcije mosta Moračica, najzahtjevnijeg objekta na prvoj dionici auto-puta Bar Boljare, biće završena do aprila iduće godine, rečeno je Dnevnim novinama iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Članstvo u NATO omogućiće rast stranih ulaganja

Ulazak Crne Gore u NATO otvara značajne ekonomske mogućnosti i prilika je za povećanje trgovinske razmjene i rast stranih ulaganja, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović. On smatra da je pridruživanje naše države Alijansi stvorilo preduslov i jačanja konkurentnosti nacionalne privrede.

Dobit i prihodi Aerodroma veći nego prošle godine

Ukupni prihodi Aerodroma Crne Gore su u prvoj polovini godine veći 13,35 odsto nego prošle godine, dok je dobit porasla za 25,11 procenata, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SD). Aerodromi su, kako su kazali iz SD-a, najuspješnije preduzeće u državi, što potvrđuje prošlogodišnji rezultat od četiri miliona eura.

Dan

Šuškačević manipuliše izjavom da su protesti štetni

Iz Sindikata Uprave i pravosuđa, Strukovnog odbora vatrogasaca spasilaca i Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija optužili su predsjednika Sindikata Uprave policije Mladena Šuškavčevića da nije rekao istinu i da manipuliše izjavom da su protesti štetni. Iz Sindikata Uprave policije prije nekoliko dana oglasili su se saopštenjem u kojem su istakli da ne podržavaju najavljeno protestno okupljanje i najavljenu šetnju zaposlenih u vezi sa izradom novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nijesu imali realni gubitak

Iz “Barske plovidbe su se oglasili saopštenjem u vezi teksta u ,Danu pod naslovom “Neto gubitak 1,59 miliona. U saopštenju se kaže da “Barska plovidba AD Bar u prvoj polovini prošle godine nije imala realni poslovni dobitak od 2,47 miliona eura, niti je u prvih šest mjeseci ove godine imala realni poslovni gubitak od 1,59 miliona. Krajnji knjigovodstveni rezultat kompanije je značajno podložan kursnim razlikama, i posledica je odnosa između dolara i eura.

Kupac obećao tržni centar pa založio fabriku

Nekadašnja fabrika obuće “Mladost, koja se nekada zvala, “Beograd pravi je primjer nemara prema imovini. Fabrika koja je nakada upošljavala više od 360 radnika u Bijelom Polju, danas zjapi prazna. Bivši direktor fabrike Milorad Rmandić, inače aktuelni potpredsjednik opštinskog Socijalnog savjeta, kazao je da je objekat napušten i izložen propadanju.

Pobjeda

NATO otvara ekonomske mogućnosti

Ulazak Crne Gore u NATO otvara značajne ekonomske mogućnosti i predstavlja priliku za povećanje trgovinske razmjene i rast stranih ulaganja, što je preduslov jačanja konkurentnosti nacionalne privrede, saopštio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

EPCG u narednih pet godina ulaže 170 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obilježava 108 godina rada u jeku velikog investicionog zamaha, saopštili su iz te kompanije, poručujući da će se, ulaganjem više od 170 miliona eura u narednih pet godina, povećati instalisana snaga postojećih energetskih objekata, kao i izgraditi novi proizvodni kapaciteti.

Nema što ne uvozimo

U prvih šest mjeseci ove godine Crna Gora, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, najviše troši na uvoz drumskih vozila, nafte i naftnih derivata, električnih mašina i mesa. Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da bi u cilju smanjenja uvoza i promjene njegove strukture Crna Gora prioritetno trebala da radi na dovođenju stranih proizvodnih investitora

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *