“Zastava” od Splendida traži 11 miliona

Dodajte komentar
Hotel Splendid

Kotorski Osnovni sud odbio je dio tužbe kragujevačke “Zastava grupe” kojom je traženo da se utvrdi pravo svojine nad atraktivnim zemljištem na kojem je izgrađen hotel “Splendid”, dok će naknadno odlučiti o zahtjevu nekadašnjeg automobilskog giganta da im se isplati 11 miliona eura za navodno oduzetu zemlju u Bečićima.

To je potvrđeno “Vijestima” u Sekretarijatu za pravnu zaštitu, uz napomenu da je riječ o najvrednijem sporu koji se vodi protiv Opštine Budva.

Prema izvještaju Sekretarijata, “Zastava grupa” je tužila Opštinu Budva, državu Crnu Goru i Hotelsku grupu “Budvanska rivijera“ kako bi utvrdila prava svojine na zemljišnim parcelama u Bečićima i zatražila isplatu milionskih naknada.

“Zahtijeva (‘Zastava grupa’) od suda da donese presudu kojom se utvrđuje da je tužilac vlasnik na dijelu katastarskih parcela 1020, 1016/1, 1019, 955 KO Bečići, te traži da mu se za predmetne nepokretnosti isplati naknada. Tužena Opština Budva je osporila ovako postavljeni tužbeni zahtjev u cjelosti. Postupak je u toku. Očekuje se presuda u ovoj pravnoj stvari“, navodi se u izvještaju koji je usvojen na minulom skupštinskom zasjedanju

Nekadašnja kragujevačka “Zastava” imala je imovinu u svim bivšim republikama SFRJ. Osim izgradnje fabrika, kupovala je i zemljište na primorju koje sada potražuje od Crne Gore.

“Zastava” je 1961. godine kupila zemljište u Bečićima, zbog izgradnje odmarališta za radnike.

Kako su medijima izjavljivali u više navrata iz te srpske kompanije, posjeduju i kupoprodajne ugovore sklopljene sa vlasnicima zemlje od kojih su prije gotovo šest decenija trgovali zemlju. Isticali su da papiri postoje i u zemljišnim knjigama kotorskog suda.

Na osnovu Sporazuma o sukcesiji koji se primjenjuje od sredine 2004. godine, “Zastava” je od Hrvatske i Makedonije dobila naknadu za imovinu koja je ostala u tim republikama.

Ostavinski sporovi, pored Crne Gore, vode se i sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, za prodajno-servisne objekte čija je vrijednost procijenjena na oko četiri miliona eura.

Na zemljištu koje potražuje “Zastava”, kompanija “Montenegro stars hotels group“ izgradila je prije 12 godina hotel “Splendid“.

Kompanija “Montenegro stars hotels group” kupila je zemljište i stare hotele “Splendid“ i Montenegro“, prije gotovo deceniju i po, od Hotelske grupe “Budvanska rivijera“. Prilikom kupovine, zaštitili su se klauzulom prema kojoj je država na sebe preuzela sve moguće sporove u vezi sa zemljištem na kojem je izgrađen luksuzni hotel “Splendid”.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *