Walmart: Najbolji rezultati u proteklih deset godina

Online prodaja američkog maloprodajnog diva Walmarta skočila je za 40 posto u posljednja tri mjeseca čime je ukupna prodaja porasla na ogromnih 128 milijardi dolara, piše BBC.

Osim toga, i Walmartove su dionice skočile deset posto, što je iznenađujuće budući da su prije današnjeg dana imale jednu od najlošijih izvedbi, odnosno u 2018. su pale za 13 posto.

Upravo iz tog se razloga maloprodajni div odlučio na online trgovinu te je kupio kompaniju za online maloprodaju Jet.com. Ipak, uprkos najvećem skoku u prodaji u posljednjih deset godina, Walmart je zabilježio gubitak od 861 milion dolara zbog velikog troška prodaje udjela od poslovanja u Brazilu.

Naime, kompanija širi svoj međunarodni portfolio te se okreće azijskom tržištu. Osim u Brazilu, Walmart je prodao i većinski udio u svojoj britanskoj podružnici, a namjerava učiniti isto i u Kanadi i Čileu te je kupio udio u indijskom Flipkartu za 16 milijardi dolara.

Iz ovih rezultata Walmarta analitičari iščitavaju veliki optimizam potrošača koji su napokon počeli da troše kao u vrijeme prije globalne recesije iz 2008. godine.

– Ljudi troše, nema sumnje. Iako nismo primijetili rast plata u maloprodaji, primijetili smo da se isplaćuje više plata. Imamo više zaposlenih koji primaju platu – rekla je za CNBC Diane Swonk, analitičarka kompanije za poslovno savjetovanje Grant Thornton.

Check Also

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku nedjelje

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u danje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *