Zakon o fiskalizaciji: Svaka faktura će morati na odobrenje u Poresku upravu

1 komentar

Novi zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, o čijem će se nacrtu javna rasprava povesti u septembru, sve su prilike da je dizajniran kao još jedna biznis barijera. Radi se, naime, o zakonu koji propisuje da se fiskalne kase zamijene kompjuterima i da Poreska uprava odobri svaku transakciju prije nego što bude sprovedena.

I to bi bilo u redu da se tiče samo gotovine, odnosno plaćanja bankovnim karticama. Ali, u našem slučaju radi se i o žiralnom, odnosno plaćanju preko faktura. Zakonodavac je propisao istu proceduru. Dakle, prodavac koji je do sada imao fiskalnu kasu, sada je zamjenjuje kompjuterom, prije ispostave fiskalnog računa pošalje svoj jedinstveni matični broj Poreskoj upravi i traži odobrenje da izda račun, piše Pobjeda.

Poreska mu to potvrdi i, kako stoji u nacrtu zakona, za to je potrebno ukupno dvije sekunde. Situacija se komplikuje kod onih koji izdaju fakture i nijesu obveznici fiskalnih kasa. Oni treba da traže od Poreske uprave takođe odobrenje, odnosno kod za izdavanj e svake fakture, kako bi ona prethodno bila fiskalizovana. Za to im, osim jedinstvenog matičnog broja, treba i elektronski potpis. Potom odobrenje Poreske uprave prikače na fakturu i sve to odnesu u Poresku upravu. Ukoliko padne sistem, poreski obveznici koji žiralno plaćaju moraju da fakture stavljaju u knjigu izlaznih računa, koju prethodno mora da ovjeri Poreska uprava. Prilikom storniranja fakture ili grešaka prilikom izdavanja računa, mora se proći ista procedura.

Ovakvo propisivanje obavezaće firme koje dnevno izdaju više faktura da samo za dnevnu komunikaciju sa Poreskom upravom zaposle posebnog slzužbenika.

U našem zakonu uveden je jedinstveni matični broj, jer OIB nemamo, ali naš administrativni elektronski sistem ne prepoznaje JMB, pa će poreski obveznici morati da imaju i elektronski potpis, odnosno dodatne troškove za taj softver. Dodatne troškove imaće i svi vlasnici fiskalnih kasa, koji će sada morati da kupe kompjutere za direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom. Istovremeno, bez posla će ostati ekskluzivni nabavljač poreskih kasa, ali i svi koji su ih servisirali.

Obveznici ovog zakona nijesu oni koji prodaju karte u putničkom prometu, koji žive od prodaje vlastitog voća i povrća na tezgama, bave se otkupom poljoprivrednih proizvoda, univerzalnim poštanskim uslugama, bankarskim uslugama, prodaju struju, vodu ili plin i igrama na sreću.

CdM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Koji je neznaveni nepristojni i potrosnji vremena u prazno politicar-ka ili birokrata-kinja pisao-li ovakve predloge zakona? Zar nije vise dosta slicnih marta-luidj uneredjivanja ekonomskim sistemom zemlje?
    Neka prljaju ASK traljavarijama pravni sistem; tamo su njihova partijska poslusnistva stetocinska ali u manjem obimu.
    Ovakve opasne aktivnosti koje su suprotne ustavnim normama slobode biznisa su GLUPOST i GLUPOST i GLUPOST.
    Hoce li dokona Privredna komora prvi put reagovati u ime privrede Crne Gore? ili ce opet biti ruzno licce parazitske politike koja ne pomaze privredi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *