Uber smanjio gubitak na 891 milion dolara

Uber Technologies Inc smanjio je gubitak u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, no još je uvijek daleko od ostvarivanja profitabilnosti koja mu je potrebna za inicijalnu javnu ponudu na berzi, planiranu za 2019. godinu.

Pod vodstvom Dare Khosrowshahije, koji je u septembru prošle godine postao glavni izvršni direktor, Uber je uložio u nova tržišta, a povukao se s onih na kojima je gubio milione  dolara, poput kineskog, ruskog i s tržišta jugoistočne Azije. Tvrtka širi svoj raspon usluga, poput dostave hrane, prevoza tereta, iznajmljivanja bicikala i skutera, tražeći nove prihode i mogući put ka profitabilnosti, izvan svog osnovnog poslovanja.

Uberov neto gubitak u drugom kvartalu smanjen je na 891 milion dolara, u poređenju s prošlogodišnjim gubitkom od 1,1 milijarde dolara.

Neto prihodi u tom tromjesečju, u koje nisu uračunate plate vozača, kao ni promocije i povrati novca, iznosio je 2,8 milijardi dolara, što je 8 posto više nego u prvom kvartalu, odnosno 60 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Check Also

Cijene nafte u porastu

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su danas usljed nadanja da će proizvođači sirove nafte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *