Naslovne strane dnevnih novina za 16. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

VIjesti

Dnevne novine

BOLNICA MELJINE NASTAVLJA DA RADI

Konzorcijum vlasnika Meljine kompleksa osporiće pred Privrednim sudom uvođenje stečaja u tu kompaniju, koji će, ukoliko ne bude obustavljen, proizvesti nesagledivo loše posljedice po Opštinu Herceg Novi, sistem javnog zdravstva, zaposlene, te državu Crnu Goru, saopšteno je juče iz Atlas Grupe.

Dodatni prihodi omogućiće izvršenje svih obaveza

Regionalni vodovod neće bankrotirati uprkos činjenici da je od utorka pod blokadom zbog odluke Apelacionog suda da isplati 12 miliona eura austrijskoj kompaniji Strabag, saopštio je direktor preduzeća Goran Jevrić. Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Regionalnog vodovoda usvojena su tri modela za rješenje ove situacije, a konačna odluka će biti donijeta naknadno u saradnji sa Vladom, a u cilju nastavka razvojnih projekata.

BROJ PUTNIKA OD POČETKA GODINE POVEĆAN ZA 170.000

Na aerodromima u Tivtu i Podgorici od početka godine do 12. avgusta, opsluženo je rekordnih milion i po putnika, sto je 170.000 više nego lani, kazao je direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić. On je ocijenio da su politička stabilnost, ulazak u NATO, te dobra promocija Crne Gore kao turističke destinacije razlozi dobrih rezultata.

Dan

Ćuti o sumnjivom trošenju 14 miliona

Privatizacija barske kompanije “Primorka je primjer na koji način se namjerno uništavaju preduzeća kako bi se obogatili tajkuni. Zaštitnik prava bivših radnika te kompanije Dževdet Đedo Begzić podsjeća da je Vlada garantovala i dala saglasnost 1. jula 2010. godine za četiri miliona eura za kredit “Melgoniji Primorka, navodno za investidiono ulaganje, ali su ta sredstva nenamjenski iskorišćena.

Likvidna sredstva 945 miliona

Prosječna likvidna sredstva banaka u maju iznosila su 945,6 miliona eura, što je 3,6 odsto više nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva u maju su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 11,4 odsto.

Atlas grupa osporava stečaj

Konzorcijum vlasnika preduzeća Meljine osporiće pred Privrednim sudom uvođenje stečaja u kompaniju “Meljine kompleks jer, kako su naveli, njihov predstavnik nije pozvan na ročište na kojem se odlučivalo o predlogu za uvođenje stečaja.

Pobjeda

Inflacija 0,6 odsto

Mjesečna inflacija ujulu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosilaje 0,6 odsto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine tri procenta, saopštenoje iz Monstata. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, povrća, usluga ishrane u ugostiteljstvu, mesa, voća, mlijeka, sira i jaja i žestokih alkoholnih pića.

Svaka faktura če morati na odobrenje u Poresku upravu

Novi zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, o čijem će se nacrtu javna rasprava povesti u septembru, sve su prilike daje dizajniran kao još jedna biznis barijera. Radi se, naime, o zakonu koji propisuje da se fiskalne kase zamijene kompjuterima i da Poreska uprava odobri svaku transakciju prije nego što bude sprovedena.

Prijave do 15. septembra

Ministarstvo ekonomije objavilo je juče javni poziv distributerima/instalaterima i građevinskim kompanijama za učešće u programu Energetski efikasan dom, koji će biti otvoren do 15. septembra. Iz Ministarstva je saopšteno da će poziv za dostavljanje pisma zainteresovanosti svim crnogorskim bankama za učešće u ovom programu biti poslato do kraja ove sedmice, kako bi implementacija počela na jesen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *