Počasni konzul sa računa Budve “skinuo” 748.000 eura

Dodajte komentar
Budva

Kompanija „R.E.B.“ Belgijanca Žan Luk Dumortijea „skinula“ je sa računa Opštine Budva 748 hiljada eura, nakon što je Viši sud presudio u njenu korist. Firma počasnog belgijskog konzula, koja je na brdu Spas iznad Budve planirala gradnju golf terena i hotelskih sadržaja, pokrenula je sudski spor prije pet godina.

„REB d.o.o. i Jean Luc Yves Henri A. Dumortier iz Belgije su 2013. podnijeli tužbu protiv Opštine Budva, radi naplate duga u iznosu od 200.070 eura koje je firma REB d.o.o. na osnovu ugovora u kompenzaciji uplatila ‘GUGI Commerc’ za prevoz materijala na platou Jaz, kao i zakonske zatezne kamate od 1. janura. 2009. do 26.janura 2015. zbog kašnjenja u isplati duga od 1.300.184,60”, kazao je za „Vijesti“, sekretar za pravnu zaštitu Opštine Budva Nikola Plamenac.

Kolika je suma u pitanju, dovoljno govori podatak da bi se od tog novca mogle isplatiti dvije zarade zaposlenim u lokalnoj administraciji i ustanovama, koje se finansiraju iz budžeta.

Dumortijeova firma je prije gotovo deceniju uplatila Opštini komunalije, avansno za gradnju golf terena i pratećih sadržaja, ali zbog nedonošenja planske dokumentacije, taj projekat nije do sada realizovan.

Belgijanac je presavio tabak i tražio da mu se isplati novac koji je uplatio “Gugi” commercu, ali i kamatu što je Opština kasnila u isplati duga na ime avansnog plaćanja komunalija.

Presudom Osnovnog suda u Nikšiću u decembru 2015.godine usvojen je tužbeni zahtjev Dumortijeove firme.

Nakon žalbe Opštine Budva u maju 2016. Viši sud u Podgorici ukida presudu i vraća je na ponovno suđenje. Nikšićki sud u junu ove godine u ponovnom postupku odbija tužbu „R.E.B.“, ali se Dumortijeva firma žali Višem sudu, koji presuđuje u njegovu korist.

“Usvaja se tužbeni zahtjev i obavezuje Opština Budva da isplati iznos od 200.070 eura sa zakonskom zateznom kamatom u iznosu od 85.627,22 eura, kao i na ime zakonske zatezne kamate za period od 1.01.2009. godine do 26.01.2015. zbog kašnjenja u isplati glavnog duga od 1.300.184,60 iznos od 450.813,22“, navodi se u presudi Višeg suda, na osnovu koje je uslijedila prinudna naplata. Dumortijeu Opština je dužna da plati i troškove parničnog postupka u iznosu od 6.122 eura.

Plamenac je kazao da je kamatu obračunao sudski vještak, na čiji iskaz je upućen prigovor zbog pogrešno/previsoko obračunate kamate, jer je obračunata na cijelu sumu od početka, iako je Opština mnogo ranije izmirila svoju obavezu periodičnim uplatama.

On je rekao da je od Vrhovnog suda zatražena revizija presude Višeg suda, zbog pogrešne primjene materijalnog prava i bitnih povreda parničnog postupka.

To je samo jedna u nizu presuda, kojima je u proteklih pola godine opštinska kasa olakšana za gotovo četiri miliona eura.

Riječ je o postupcima koji su pokrenuti zbog odluka i postupaka bivše opštinske DPS vlasti čiji su čelnici procesuirani i priznali da su bili dio kriminalne grupe.

Krapović: Dovešće nas do bankrota

Komentarišući najnoviju prinudnu naplatu, gradonačelnik Dragan Krapović kazao je za „Vijesti“ da „ukoliko se ovakav odnos države i institucija sistema nastavi, Opština Budva biće dovedena do bankrota i to potpuno bez mogućnosti da zaštiti interes građana u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“.

Od kada sam predsjednik Opštine, milioni eura su skinuti prinudno sa računa Opštine, po raznim osnovama. U svim slučajevima su u pitanju greške, namjerne i nenamjerne prethodnih vlasti DPS-a. Građani treba da znaju da se preko institucija države Crne Gore finisiraju i naplaćuju poslovi i kombinacije već osuđenih lica iz Budve,i pravnih i fizičkih, čak se ide i do toga da se pravosnažno osuđenim članovima OKG-a Budva dosuđuju naknade štete. Građani treba da znaju da pored onoga što je ukradeno u Budvi još plaćaju te i takve tadašnje aranžmane, i da će ih plaćati jos dugo“, kazao je Krapović.

On je kazao da iz svega što je vidio na mjestu može da izvuče samo jedan zaključak.

„Poharana opština Budva u ovoj državi i njenom pravosudnom sistemu ima tretman kao neka trećerazredna firma. Nema značaj institucije i jedne vrlo važne Opštine u Crnoj Gori, već je u pitanju poligon za ostvarivanje parcijalnih, često nezakonitih interesa. U prevodu, Opština Budva, njeni građani, njihova imovina i novac podređeni su privatnim i političkim interesima“, poručio je Krapović.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *