Koliko zarađuju kompanije koje se bave prodajom oružja

Industrija oružja jedna je od najunosnijih privrednih grana na svijetu. Prema podacima Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanja (SIPRI), samo 2016. godine je sto vodećih proizvođača oružja i vojne opreme u svijetu ostvarilo ukupno 375 milijardi dolara prihoda.

I dok SIPRI još nije objavio podatke prihoda kompanija iz sektora vojne industrije za 2017. godinu, to je napravio specijalizovani portal za vojna pitanja Defense News. Oni su sastavili listu 100 najvećih kompanija prema prihodima koje ostvaruju od prodaje oružja i vojne opreme.

Očekivano, ljestvicom dominiraju velike američke kompanije pa tako zauzimaju čak pet od prvih šest pozicija. Na prvom mjestu je, takođe očekivano, kompanija Lokid Martin koja je najpoznatija po proizvodnji borbenih aviona, naročito modela F-35 i F-16. Prošle godine kompanija je u obrambenom sektoru svog poslovanja prihodovala 47,985 milijardi dolara, što je rast od 10 odsto u odnosu na 2016. godinu. Ujedno, to je i 94 posto ukupnih prihoda kompanije.

Na drugom mjestu je američka kompanija Raytheon čiji su prihodi od prodaje oružja i obrambenih sistema iznosili 23,574 milijarde dolara u 2017. (pet odsto više nego godinu ranije), dok se na treće mjesto ugurala britanska kompanija BAE Systems koja je zaradila 22,38 milijardi dolara od prodaje oružja, što je pet odsto manje nego prethodne godine.

Nakon njih redom slijede još tri američke kompanije-Northrop Grumman (21, 7 milijardi dolara), Boing (20,561 milijardi dolara) i General Dynamics (19,587 milijardi dolara). Daleko iza njih, na sedmom mjestu, je evropski Erbas s 11,186 milijardi dolara prihoda od obrambenog dijela poslovanja, dok je na osmom mjestu prva ruska kompanija na listi, Almaz-Antey s 9,125 milijardi dolara prihoda, prenosi Jutarnji.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.