Vojni budžet Amerike 716 milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak zakon o godišnjoj obrambenoj potrošnji vrijedan 716 milijarda dolara koji predviđa modernizaciju i jačanje američkih oružanih snaga.

Trump je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Drum, 400 kilometara sjeverozapadno od New Yorka, pred više hiljada američkih vojnika.

“Ovaj je zakon najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj istoriji”, rekao je Trump.

“Zahvaljujući njemu zamijenićemo zastarjele tenkove, avione i brodove “najsavremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikad razvijenom”, dodao je američki predsjednik. “Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrijebiti, ali ako ga ipak budemo morali upotrijebiti, niko neće imati nikakvih izgleda”, naglasio je Trump.

Zakon omogućuje nabavku 77 novih najsavremenijih aviona F-35, novi nosač aviona i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bijela kuća.

Takođe predviđa povišicu za zaposlene u oružanim snagama u iznosu od 2,6 posto, što je najveće povećanje plate u posljednjih devet godina.

Zakon pokriva potrošnju za fiskalnu godinu 2019. koja počinje 1. oktobra.

SEEbiz

Check Also

Dodatnih 200 promo kodova za korisnike aplikacije MojNovčanik

Zbog velikog interesovanja Hipotekarna banka i Mastercard, za najbrže korisnike aplikacije MojNovčanik, poklanjaju dodatnih 200 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *