Nurković: Odluka o Montenegro Airlinesu odmah nakon odmora

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je u intervjuu televiziji Vijesti da će o budućem poslovanju Montenegro Airlinesa Vlada razgovarati odmah nakon odmora.

“Poslije odmora ćemo ozbiljno sjeti i razgovarati o tome”, kazao je Nurković.

Ubrzo potom može se očekivati i konačno donošenje odluke o funkcionisanju nacionalnog avioprevoznika.

“Montenegro Airlines je 2017. i 2018. godinu ostvario dosta dobre rezultate i mi imamo, u poređenju sa prethodnim godinama, značajno povećanje tog profita, odnosno te razlike u poslovanju u odnosu na prethodnu godinu. Sigurno ćemo izaći sa nekim planom. Nećemo do besvijesti, do nekog samoubistva, održavati nekog ko ne donosi benefite državi”, jasan je Nurković.

Preispitivanje odgovornosti za nagomilane dugove u ovoj kompaniji po njemu je bespredmetno.

“Da li ja nešto imam od toga ako budem pozvao nekoga na odgovornost koji je u prethodnom periodu radio? Možda su morali na taj način da zarade ili funkcionišu. Ne znam, možda su oni ocijenili da je moguće iz tog redovnog fonda servisirat te potrebe i u prethodnom periodu moguće završavati”, mišljenja je on.

Govoreći o autoputu, Nurković ističe da Vlada jedva čeka da prva dionica autoputa Bar-Boljare bude puštena u saobraćaj.

“Vidite kako je sad putovati ovim putem od Podgorice kroz Platije do Kolašina. Samo jedan dan, da se ljudi voze, odnosno kreću autoputem je ogromni benefit za građane, vozače i za sve druge”, kazao je Nurković.

A na pitanje da li Vlada ima projekcije koliko bi mogla da iznosi putarina za tu dionicu, Nurković podsjeća na iskustva iz regiona i Evrope.

“To je osam do 12 centi po kilometru za putničke automobile. Vidjećemo, u suštini će se naplaćivati i ipak će to biti benefit bez obzira na cijenu te putarine u odnosu na ovaj putni pravac kojim se trenutno vozimo”, kazao je Nurković.

Otkriva i šta će biti sa petljom Smokovac.

“Evidentno da nije ugovoren i to smo konstatovali i rekli na koji način da rješavamo taj problem koji se ispostavilo da je problem. Konstatovali smo da je projektovanje petlje obaveza izvođača radova, odnosno CRBC, a da izvođenje radova nije ugovoreno i da treba da mi dogovaramo i da država plati taj dio puta. Urađena je projektna dokumentacija, ona je odobrena od strane državne komisije za reviziju i sad očekujemo ponudu izvođača radova za ovaj dio”, kazao je ministar.

Na pitanje kako je moguće da im promakne tolika petlja, te da se nije na vrijeme ugovorila kad se radio kompletan projekat za auto-put, Nurković ističe da im to nije promaklo.

“Nije promaklo, zna se da se mora projektovat petlja. Ali priključak na autoput, ako ste išli u okruženju negdje gdje su izgrađeni autoputevi, nije odmah riješeno pitanje priključka ili isključenje sa autoputa nego se stavi neki privremeni priključni putevi. Praktično još kilometar i po do novog auto-puta, nove dionice autoputa”, objasnio je on.

Check Also

Održana redovna godišnja Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *