Evropske berze se oporavljaju, lira raste

Dodajte komentar

Evropski berzanski indeksi kao i turska lira oporavljaju se danas poslije gubitaka prethodnog dana.

U evropskom indeksu Stoxx Europe 600 banke imaju najbolje rezultate, dok je i euro dobio na vrijednosti, preneo je Blumberg.

Akcije pojedinih evropske banke izloženih riziku zbog poslova u Turskoj imale su pad vrijednosti prethodnih dana s naglim padom lire.

Turska lira je jutros u plusu 7,3 odsto.

Njemački indeks DAX je u plusu 0,6 odsto, francuski CAC 40 0,4 odsto, a britanski FTSE 0,3 odsto.

Na azijskim tržištima zabilježeni su neujednačeni rezultati. Japanski Nikei 225 skočio je 2,3 odsto, dok je hongkongški Hang Seng pao 1,1 odsto, a Šangajski kompozitni 0,5 odsto. Južnokorejski Kospi je u plusu 0,6 odsto, a sidnejski S&P-ASX 200 0,7 odsto.

Pad lire prethodnih dana zaplašio je tržišta zbog mogućnosti prelivanja krize, mada analitičari ocjenjuju da globalni ili evropski bankarski sistemi neće biti ugroženi.

Turska centralna banka juče je najavila mjere za povećanje likvidnosti banaka, ali su turska lira i berza nastavili pad, pošto investitori dovode u pitanje da li vlast predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana može riješiti ekonomske probleme, kao i sukob sa SAD.

Erdogan je odbacio mogućnost povećanja referentnih kamata koje mogu usporiti privredni rast, dok anlitičari ocjenjuju da je takva mjera hitno potrebna, prenio je AP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *