Američki milijarder preuzeo Arsenal

Dodajte komentar

Prvi put od svog osnivanja 1886, engleski fudbalski klub Arsenal biće u privatnom vlasništvu jednog pojedinca.

To je američki sportski magnat Sten Kronki koji je otkupio 30 odsto deonica svog rivala, ruskog biznismena Ališera Usmanova.

Sa 97 odsto udjela u vlasništvu, Kronkijeva kompanija imaće pravo da otkupi prestale manjinske deoničare Arsenala i zaokruži privatizaciju kluba.

Pored toga što je vlasnik NFL tima Los Anđeles Rems, Kronki raspolaže sa čak tri profesionalna tima iz Denvera – fudbalskim (Kolorado Rapids), hokejaškim (Kolorado Avalanš) i košarkaškim (Denver Nagets).

Navijači Arsenala su ogorčeni, a neki sportski komentatori smatraju da je ovom potpunom privatizacijom Arsenal “izgubio dušu”.

Kronki preuzima Arsenal u prelomnom trenutku za klub. Menažder Arsen Venger u aprilu je otišao posle 22 godine na klupi, a novi trener Unaj Emeri ima zadatak da vrati tim na vrh, gdje je konkurencija jača nego ikada. Arsenal nije osvojio Premijer ligu 14 godina.

Dok američki biznismeni investiraju u evropske sportske timove, u SAD raste interesovanje za fudbal. Prema novom Galupovom istraživanju, za publiku između 18 i 44 godine, fudbal je po popularnosti odmah posle američkog fudbala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *