Ima interesovanja za akcije EPCG

Dodajte komentar

Za kupovinu akcija Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) postoji interesovanje, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je kazala da se radi o “zdravoj kompaniji sa značajnim prinosnim potencijalom.

Otvoreni smo za razgovore sa svakim ko dijeli naša strateška opredjeljenja i vizije razvoja kompanije, odnosno energetskog sektora Crne Gore. Dakle, pažljivo ćemo birati, kada za to dođe vrijeme rekla je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-biznis.

Kako je kazala, u perspektivi EPCG vidi kao veoma uspješnu kompaniju, koja intenzivno ulaže u rast i razvoj, što znači u nove proizvodne objekte.

Sekulić je dodala da je i za modernizaciju hidroelektrana (HE) Piva i Perućica već opredijeljeno devet miliona eura, kao i da je EPCG početkom godine potpisala ugovor o izradi idejnog projekta za HE Komarnica. Ona smatra da sektor energetike u Crnoj Gori odavno nije bio dinamičniji i da je to trend koji bi trebalo nastaviti.

Ona je naglasila da bi ovog mjeseca, na Skupštini akcionara EPCG, trebalo da bude donesena odluka o otkupu dijela akcija, čime će se udio A2A smanjiti sa 28 odsto na 18 odsto. Država bi, prema njenim riječima, već na proljeće trebalo da preuzme polovinu preostalog iznosa, dok će izlazak A2A iz EPCG biti okončan tokom ljeta naredne godine.

– Na taj način smo, umjesto u sedam godina, proces izlaska nekadašnjeg strateškog partnera iz EPCG saželi u svega godinu i po. Ako se sjetimo katastrofičnih najava dijela crnogorske javnosti, nakon što je A2A aktivirala opciju izlaska, primijetićete da je obavljen prilično dobar posao. Dakle, uspjeli smo da jedno uspješno, ali nedovoljno razvojno orijentisano partnerstvo raskinemo brzo, efikasno, bez arbitražnih postupaka, teških riječi i ugrožavanja javnih finansija, kazala je Sekulić.

Sekulić je kazala i da EPCG vodi razgovore sa kompanijama zainteresovanim za realizaciju drugog bloka TE Pljevlja.

– Više od deset kompanija iskazalo je tu vrstu interesovanja i u stalnoj je komunikaciji sa predstavnicima EPCG. Namjera je da se prikupe sve ideje o mogućim načinima na koje bi projekat mogao biti realizovan i da se kompletiraju analize izvodljivosti, precizirala je ona. Kako podsjeća, EPCG je otkupila akcije pljevaljskog Rudnika uglja i na taj način, sredinom jula, postala njegov novi i jedini vlasnik.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *