Eko talas zapljusnuo i primorje, „zeleno” privlači goste

Dodajte komentar

Eko znak, vodeći ekološka oznaka u Evropi, do sada je dobilo 14 hotela i apartmana na primorju, dok je nosilac svjetskog Travelife Gold sertifikata jedan hotel.

Interesovanje za dobijanje znaka za takvu vrstu „zelenog“ turizma u Crnoj Gori je sve veće, pa su procjene da će tokom ove godine broj kreveta u eko sertifikovanom smještaju samo u Budvi premašiti 3.000, jer, ozelenjavanje turističke ponude u Crnoj Gori ima rastući trend, a do sada je sertifikovano 14 hotela i apartmana

EU Eko znak posjeduju hoteli Slovenska plaža, HEC Residence, M Club i Kruna u Budvi, Kalamper u Baru i Palata Venezzia u Ulcinju, kao i apartmani Blue Mediterranean i Alexandar u Budvi, Val Maslina, Utjeha i Kod Slavka u Baru i Bodganović u Kotoru.

“Hotel Lighthouse u Herceg Novom je prvi nosilac Travelife Gold sertifikata. Takođe, hotel Carruba u Tivtu posjeduje sertifikat Green Key. Ukupno je sertifikovano preko 2.500 ležajeva duž Crnogorskog primorja”, kazao je “Vijestima” Viktor Subotić iz UNDP-a.

„Sertifikacija se sprovodi kroz zajednički projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma“ Ministarstva održivog razvoja i turizma i UNDP-a, koji podržava uvođenje sertifikata održivosti za hotele i apartmane”, dodaje on.

Sagovornik je pojasnio da se kriterijumi koji se moraju ispuniti da bi se dobio ekološki sertifikat odnose na zaštitu životne sredine, efikasnu upotrebu energije i vode i racionalno korišćenje potrošnih materijala, smanjenje stvaranja otpada, saradnju sa lokalnim zajednicama, obuke osoblja, zajedničke aktivnosti sa gostima.

“Projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma” podržava uvođenje sertifikacionih šema Travelife i EU Eko znak. Travelife je vodeća inicijativa za upravljanje i sertifikaciju turističkih kompanija, koje su posvećene trajnom programu održivosti. Kriterijumi za dobijanje sertifikata su podijeljeni u četiri tematske grupe: opšte upravljanje, zaštita životne sredine, radna prava, ljudska prava i saradnja sa lokalnim zajednicama i uslovi u lancu ponude (dobavljači i gosti). Važno je naglasiti da vodeći turoperatori, kao što su TUI Travel, Thomas Cook, Neckermann zahtijevaju posjedovanje međunarodnog sertifikata, kao što je Travelife. Takođe, članovi Travelife zajednice imaju široku podršku kroz promociju na globalnim mrežama, kao što su booking.com i Expedia”, pojasnio je Subotić.

On je naveo da se Eko znak smatra vodećom ekološkom oznakom u Evropi i da je njen osnovni cilj da se pruži podrška korisnicima i turistima da lakše prepoznaju proizvode i usluge koji su manje štetni po životnu sredinu.

“Pozitivan primjer saradnje predstavlja udruženo djelovanje sa Opštinom Budva i Turističkom organizacijom Budva. Naime, na osnovu razvijenog Programa podsticaja podržava se uvođenje ekoloških sertifikata za 10 hotela i apartmana na budvanskoj rivijeri tokom 2018. Program podsticaja uključuje udruživanje finansijskih i tehničkih resursa partnerskih organizacija, gdje projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma” obezbjeđuje savjetodavnu podršku podržanim smještajnim objektima, dok lokalni partneri osiguravaju sredstva za plaćanje registracije i članarine za posjedovanje sertifikata održivosti. Značajan je podatak da će tokom ove godine broj kreveta u sertifikovanom smještaju samo u Budvi premašiti 3.000”, kazao je Subotić.

Ekološki talas, kako je naveo, proširio se i na tivatsku rivijeru.

“U saradnji sa Opštinom Tivat i Turističkom organizacijom, tokom ove godine podržano je uvođenje sertifikata održivosti u četiri hotela – Palma, Magnolia, Helada i Astoria. Na ovaj način, Tivat će do kraja godine dobiti 450 sertifikovanih kreveta u hotelima visoke kategorije, čime doživljaj vrhunske usluge dobija “zeleni” pečat i kvalitet više. Značajno je što sertifikovani hoteli dobijaju afirmativno promotivnu podršku, kako bi bili prepoznatljivi na globalnom tržištu zbog spremnosti na promjene, uvođenje inovacija i odgovornost u poslovanju”, kazao je Subotić.

Pored prepoznavanja odgovornog privrednog poslovanja, smještajni objekti koji posjeduju sertifikat održivosti se bolje prodaju, jer ti objekti imaju veću reputaciju među turistima i klijentima i ostvaruju marketinške dobiti zbog boljeg pozicioniranja na globalnoj mapi, kaže Subotić

Vrijeme “dugoročnih” aranžmana je prošlost

Vremena dugoročnih osiguranih aranžmana prošlost, jer ljudi žele da posjete i upoznaju što veći broj destinacija. Turizam je postao teren stalnog takmičenja, gdje morate nastupati spremni za sve veće i drugačije izazove kupaca – turoperatora ili individualnih gostiju, navodi sagovornik iz UNDP.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *