EK odobrila novi plan Slovenije za prodaju NLB banke

Dodajte komentar

Evropska komisija odobrila je slovenački predlog sa izmijenjenim obavezama za prodaju NLB banke, najveće u toj zemlji, kojim se predviđa da država do kraja ove godine proda najmanje 50% udjela u banci.

Ostatak udjela do visine kontrolnog paketa, od 25% plus jedna akcija, treba da bude prodat do kraja 2019. godine.

“Slovenija se čvrsto opredijelila za ambiciozan vremenski raspored prodaje NLB-a s prvom tranšom prodaje od najmanje 50% plus jedna akcija do kraja 2018. godine”, saopštila je u petak (10. avgusta 2018. godine) Komisija, a prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je Slovenija “odredila stroge rokove za završetak prodaje od 75% NLB banke minus jedna akcija do kraja 2019. godine”.

Ukoliko prekorači taj rok, biće imenovan povjerenik koji će preuzeti postupak prodaje. Osim toga, NLB banci će biti dozvoljeno da odobrava nove kredite samo ako ostvaruje minimum prinosa na kapital na te zajmove, navela je EK.

Slovenačka agencija STA je prenijela da se s novim paketom Slovenija takođe obavezala na zatvaranje dodatnih filijala u zemlji i na prodaju svog udjela u osiguranju NLB Vita, osim u slučaju ako kompletnu prodaju banke završi do kraja godine.

Ključne postojeće obaveze, među kojima je zabrana ponovnog ulaska u poslove koje je banka prodala u sklopu restrukturiranja i zabrana akvizicija, produžene su.

NLB će takođe emitovati tzv. Tier 2 obveznicu ili subordinirani dug, “kako bi dodatno otklonila svaku sumnju u održivost poslovanja”.

“Novi paket slovenačkih obaveza je dovoljan da ukloni sumnje Komisije u pogledu dugoročne održivosti NLB-a i u pogledu poremećaja konkurencije na slovenačkom bankarskom tržištu”, navela je Evropska komisija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *