Oglašavanje na društvenim mrežama u padu

Dodajte komentar

Oglašavanje u štampanim medijima, zajedno sa radijskim i televizijskim, u padu je već duži niz godina, dok se oglašivači istovremeno sve više okreću online medijima.

Ali, početkom ove godine u Velikoj Britaniji je zabilježen zanimljiv preokret tog trenda. U prvom kvartalu 2018. godine su, naime, ulaganja u oglašavanje u štampanim medijima porasla za 1% (iznose 153 miliona funti), i to je prvi kvartal od kraja 2010. godine da je ovaj pokazatelj “u plusu”.

Posljednjih je 29 tromesečija pad oglašavanja u štampanim medijima u Velikoj Britaniji bio i do 22%. Najveći porast bilježe izdanja Sun, Daily Mirror, Daily Mail, Daily Express i Metro, čiji je ukupni rast prihoda od marketinga u prva tri mjeseca bio 2,8%, pokazala je studija organizacije Advertising Association. “Ozbiljnije” novine kao što su Times, Telegraph, Financial Times i Guardian bilježe pad od 0,3% – što im je najbolji rezultat u poslednjih sedam godina.

Kao razloge ove promjene u studiji se navode mišljenja nekih kompanija kako su proteklih godina previše izdvajale za online oglase, a neki od velikih oglašivača razočarani su događanjima oko tehnoloških kompanija, primarno Facebook-a, pa su odlučili manje da investiraju u taj kanal oglašavanja.

Neki su takođe odlučili manje da plaćaju za oglase Google-u, jer niti ova kompanija nije održala visok standard kad je riječ o uklanjanju govora mržnje i lažnih vijesti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *