Novi auto skandal trese Japan

Dodajte komentar

Mazda, Suzuki i Jamaha nisu pravilno testirali vozila kada je u pitanju potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, saopštila je japanska vlada.

To je najnoviji slučaj falsifikovanja podataka od proizvođača automobila.

Vlada Japana je prošle godine naredila da se izvrše provjere nakon što su utvrđene nepravilnosti kod Subarua i Nisana, i to u 23 fabrike.

Ova otkrića će dalje urušiti imidž auto-industrije u Japanu koja je oduvijek bila poznata po efikasnim, visoko kvalitetnim proizvodima.

Vlada je objasnila da su te tri kompanije odobravala testove čak i kad su rađeni u neadekvatnim uslovima.

U Suzuikiju je od 2012. godine čak 50 odsto provjeravanih vozila bilo neadekvatno testirano. Oni su objasnili da, iako se duboko izvinjavaju, nije bilo stvarnih problema sa emisijom i potrošnjom, pa da nema razloga da opozovu vozila.

Kod Mazde su nađene neprivalnosti na četiri, a kod Jamaha motora na 2 odsto testiranih vozila.

Jamaha se takođe izvinila, a iz Mazde su najavili da će se oglasiti tokom dana.

Nisan, partner francuskog Renoa i japanskog Micubišija, početkom jula je priznao da je sproveo pogrešna mjerenja emisije izduvnih gasova i testova ekonomičnosti potrošnje goriva na nekim svojim vozilima.

U većini preostalih japanskih automobilskih kompanija nije utvrđeno da je bilo neregularnosti.

Najpoznatiji slučaj u svijetu i dalje ostaje onaj kada je Volksvagen priznao da je 2015. instalirao tajni softver u dizel vozila za američko tržište da bi prevarili testove o emisiji i da oko 11 miliona vozila ima sličan softver širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *