Svemirska komanda SAD nije samo ideja

Dodajte komentar

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da “apsolutno” podržava formiranje nove vojne komande za svemir, iako nije otišao daleko kao predsjednik Donald Tramp koji želi stvaranje svemirskih snaga.

“Moramo posmatrati svemir kao poprište borbe u razvoju i sigurno je da je vojna komanda jedna od stvari koje je moguće stvoriti”, rekao je juče Matis novinarima.

Tramp je u maju naredio formiranje svemirskih snaga kao šestog ogranka oružanih snaga SAD, pored kopnene vojske, vazduhoplovstva, mornarice, marinaca i obalske straže.

“Da bismo branili Ameriku, nije dovoljno samo da budemo prisutni u svemiru. Treba da dominiramo svemirom”, rekao je tada predsjednik SAD.

Svemir je trenutno odgovornost ratnog vazduhoplovstva.

Pentagon bi ove nedjelje trebalo da pred Kongresom iznese predloge za izvršenje Trampovog naređenja a prema nekim dokumentima vojska će predložiti prosto formiranje svemirske komande.

Američka vojska je organizovana u geografske komande, poput komande za Bliski istok ili Afriku, pored kojih postoje i tematske komande, kao što je Strateška komanda, zadužena za nuklearno oružje.

Pentagon tako predlaže novu svemirsku komandu, ali želi da izbjegne dodatnu birokratiju koja bi pratila stvaranje novih snaga.

Matis je iznio uvjeravanja da je Pentagon “u potpunom skladu” s Bijelom kućom, a posebno s potpredsjednikom Majkom Pensom, zaduženim za pitanje svemira.

“Radimo na tome. Oko toga na šta će ta organizacija da liči – a uvjeravam vas da će biti prikladna – još nemam sve odgovore”, naveo je on.

Vojske u svijetu sve više zavise od sistema za lociranje, a obezbjeđivanje satelita postaje sve važnije.

Rusija, koja posjeduje svemirske snage zavisne od ratnog vazduhoplovstva, izrazila je zabrinutost zbog Trampovih ideja o “dominaciji” SAD u svemiru.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *