Podgoricu posjetilo 30 odsto više turista nego lani

Dodajte komentar

Podgorica iz godine u godinu postaje sve atraktivnjija turistička destinacija, što potvrđuju podaci Monstata i Turističke organizacije, ali i brojni turisti na ulicama našeg glavnog grada. Za prvih šest mjeseci zabiljženje porast broja turista za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, kojaje bila rekordna. Pozitivan trend nastavljen je i u junu i julu, što se očekuje i tokom ovog mjeseca.

Nina Pajović iz Turističke organizacije Podgorice kazala je za Pobjedu da je za prvih šest mjeseci ove godine glavni grad posjetilo 71.737 turista, odnosno 30,71 odsto više u odnosu na isti period prošle.

Ostvareno je 112.666 noćenja, što je za 15,45 odsto više u odnosu na uporedni period. Prema Monstatu, u junu ove godine broj turista je 17.139, što je za 22,54 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prošle godine. Broj noćenja je 26.645, što je za 16,21 odsto više noćenja u odnosu na jun prošle godine. Na osnovu prijave boravka turista, koju radi TO Podgorice, u junu ove godine, naš grad je posjetilo 19.637 turista, što je 25,65 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prošle godine, a broj noćenja je 33.390, što je 22,04 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, kazala je Pajović.

Ističući da su ovo uporedni podaci sa 2017. godinom, koja je bila rekordna po ostvarenom turističkom prometu, sa više od 40 odsto povećanja dolazaka i noćenja turista, Pajović ističe da je trend rasta broja dolazaka i noćenja turista nastavljen i u julu ove godine. Kako dodaje, i nagovještaji za avgust su takvi da i pored visokih temperatura, koje su najavljene do kraja mjeseca, očekuju rekordan broj turista.

“Posebno je važno to što pored povećanja broja dolazaka turista i noćenja, kontinuirano raste trend zadržavanja turista u našem gradu, pa samim tim imamo i zadovoljnije predstavnike turističke privrede. Hotelski kapaciteti su popunjeniji nego ikad, tako da i lokalna zajednica može osjetiti benefite od turizma”, naglašava Pajović.

Na porast broja turista u glavnom gradu uticao je veliki broj faktora.

“Tu su najprije, pojačane promotivne aktivnosti, kako u regionu, tako i šire, Turističke organizacije Podgorice u saradnji sa ostalim turističkim organizacijama, kao i Nacionalnom turističkom organizacijom. Zatim, otvaranje novih smještajnih i kongresnih kapaciteta. Podgorica je grad koji nema izraženu sezonalnost i relativno je jednako posjećen tokom cijele godine. Dominantna kategorija su biznis turisti, pa se grad sve više profiliše i razvija kao takva destinacija. Potencijale za razvoj kongresnog turizma prepoznali su i naši hotelijeri, naročito visoke kategorije i svi imaju reprezentativne kongresne kapacitete”, navodi Nina Pajović.

Kako dodaje, tu je i veliki broj manifestacija i događaja, koje Glavni grad organizuje, kao i sve više sadržaja.

Kako je zakonska obaveza turista da boravak prijave 24 sata nakon ulaska u zemlju, Pajović napominje da je ovih dana povećan broj turista koji dolaze u njihove poslovnice tim povodom. U 2017. godini ukupan prihod TO Podgorice ostvaren na osnovu boravišne takse iznosio je 218.696 eura. U ovoj godini, primijetan je trend rasta prihoda po osnovu boravišne takse koji prati povećanje dolazaka i noćenja u Podgorici. Boravišna taksa u Podgorici je 0,90 eura, a taj iznos niži je u odnosu na bilo koji glavni grad u region navodi Pajović, uz napomenu da do sada nijesu imali primjedbi na visinu takse. Kako dodaje, sve brojniji su i turisti koji posjećuju info centre TO Podgorice tražeći neophodne servisne i informacije o turističkim lokalitetima u našem gradu i državi.

CdM, Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *