Odbijanje ne smije da vas obesrabri

Dodajte komentar

Banka vam je odbila kredit. Išli ste na razgovor za posao koji niste dobili. Dobili ste otkaz. Popis je zaista dugačak. Odbijanje. Očekivanja su ostala neispunjena. Svi smo se s time susreli, a opet, mnogi se od nas s time vrlo teško nose.

U posljednjih tjedan dana, naišla sam na odbijanje nekoliko puta. No nijedan taj put nisam dopustila da to utiče na mene. Štoviše, svaki put kad sam čula ‘ne’, pomislila sam u sebi: “Drago mi je da se ova prilika nije ostvarila.” Svaki put kada naiđemo na neodobravanje, svemir nas približava onome što je najbolje za nas.

Kada napravite odmak i vjerujete da je sve u vašem životu dio većeg plana, shvatićete da je odbijanje zapravo oblik zaštite.

Najsretniji i najzdraviji ljudi na svijetu uzimaju odbijanje sa zrnom soli, a ovo su neki od primjera:

  • Oprah Winfrey dobila je otkaz na mjestu voditeljke vijesti nakon što su joj rekli da previše emotivno shvata priče o kojima izvještava.
  • Na početku manekenske i glumačke karijere, Marilyn Monroe su predložili da razmisli o karijeri sekretarice.
  • Walt Disney 1919. godine dobio je otkaz u Kansas City Star novinama. Prema riječima njegovog tadašnjeg urednika, “nedostajalo mu je mašte i dobrih ideja”.
  • Nakon nastupa u Nashvilleu na samom početku karijere, menadžer Elvisa Presleya savjetovao mu je da se vrati svojem prijašnjem poslu – vozača kamiona.

Ako vas odbijanje pogađa, sljedeće tri činjenice mogle bi vas ohrabriti:

Ništa se ne mijenja
Američki pisac Jack Canfield rekao je: “Ništa se ne mijenja kada vas netko odbije.” Razmislite o tome: ako vas nisu primili na studije ekonomije, čitav ste život proživjeli bez njega. Isto je kad šef odbije vaš predlog i nakon što nikada ne primite telefonski poziv kojem ste se nadali. Nas povrijede očekivanja, ne odbijanje. Lakše ćete se nositi s odbijanjem kada smanjite očekivanja. Zapamtite, kada čujete ‘ne’ – ništa se ne mijenja.

Odbijanje je zaštita
Svaki put kada čujete ‘ne’, sjetite se da ste zaštićeni. Postoji bolji plan za vas. Univerzum vas priprema za ono što je najbolje za vas. Možda ste mislili da je određeni posao idealan za vas, ali bi to što ga ipak niste dobili moglo biti najbolje što vam se dogodilo. Vaše buduće ja, tu je da vas vodi. Koliko puta ste bili odbijeni i povrijeđeni, a nedugo nakon toga shvatili da su se stvari zapravo dobro posložile? To će vam se stalno iznova ponavljati, samo morate biti strpljivi i imati povjerenja.

Ili ovo ili nešto bolje
Sjetite se rečenice: “Ili ovo ili nešto bolje”, svaki put kada budete odbijeni . Prava čarolija života je u spoznaji da će se dogoditi prava stvar u pravom trenutku. Idealna veza, pravi posao, novac koji vam je potreban… Sve će to doći. Ako do prvog ‘da’, nekoliko puta čujete ‘ne’, znajte da je vrijedno truda. Nešto bolje će vam uskoro doći.

Manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *