Musk najavio da će privatizovati Teslu, novac daju Saudijci?

Dodajte komentar

Elon Mask je još jednom svojim tvitom uzburkao biznis zajednicu u svijetu. Nakon što se „našalio“ prije nekoliko mjeseci i prouzrokovao gomilu kritika, ovog puta nema šale. Mask je na svom Tviter nalogu objavio da je riješio da Teslu učini privatnom kompanijom.

Kako je Mask to objasnio svojim zaposlenima na kompanijskom blogu, ova odluka bi predstavljala olakšanje u odnosu na veliki pritisak sa kojim se kompanija nosi na Vol stritu.

Mask ocjenjuje ovaj potez kao „najbolji mogući“, pošto je kompanija pod uticajem velikih promjena cijene akcija, što odvraća pažnju zaposlenih i akcionara. Takođe, on napominje da oni koji zarađuju na toj promjeni cijene akcija, ovim potezom mogu biti zaustavljeni „u pokušaju da unište kompaniju“.

Plan Maska je da kompaniju „otkupi“ za 420 dolara po akciji, što će ga koštati 71 milijardu dolara, što je čini najvećom auto kompanijom u Americi.

Analitičari smatraju da obzirom da je Tesla kompanija koja ima veliki ideje na duži vremenski period, logično je što Mask neće da vodi kompaniju koja je na berzi, i tako bude pod uticajem akcionara koji „imaju određena očekivanja svakog mjeseca“.

Analitičari Financial Times-a slažu se da je malo vjerovatno da će kompanija sama skupiti toliko novaca, što bi mogla učiniti jedino novim zaduživanjem. Vjerovatniji je scenarij, piše FT, da je interes za otkupom kompanije došao iz Saudijske Arabije.

Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF) novcem od nafte polako je povećavao svoj udio u kompaniji koji sada iznosi 3-5 posto. Tim ulogom od 2,9 milijarde dolara PIF je trenutno najveći samostalni investitor Tesle. Prema pisanju Guardiana, Saudijci su već početkom godine pristupili Musku da bi investirali novac u zamjenu za veći udio u kompaniji, no Musk ih je tada odbio.

Ako Tesla sprovede delistiranje, uz cijenu od 420 dolara po dionici, to bi bila jedna od najvećih takvih transakcija u istoriji – dogovor vrijedan više od 80 milijardi dolara, uključujući i dug kompanije.

Plan Elona Muska omogućit će investitorima mogućnost izbor žele li zadržati svoje udjele. Musk planira da zadrži svoje dionice i nada se da će ostati izvršni direktor Tesle.

Gene Munster, analitičar Loup Ventures-a, izjavio je kako Musk ima „jedan naprema tri šanse” da uspije da sprovede svoj plan te dodaje da „16-postotna premija na trenutnu cijenu dionica možda neće biti dovoljno visoka da podstakne postojeće dioničare da podrže delistiranje”.

BIZlife, Jutarnji

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *