London ulaže 2,2 milijardi funti da ljudi više hodaju

Dodajte komentar

Čelnici Londona čvrsti su u namjeri da stanovnici toga grada više hodaju zbog čega je u toku preduzimanje mjera. Tako je prošle nedjelje londonski gradonačelnik Sadiq Khan predstavio plan čiji je cilj da građani britanske prestolnice prevozna sredstva zamijene hodanjem što je više moguće, javlja Lonely Planet.

Gradske vlasti ulažu 2,2 milijarde funti kojima će finansirati izgradnju nove infrastrukture, bolje signalizacije i više pješačkih prelaza. Državna agencija za javno zdravstvo Engleske podržala je ovaj projekt istakavaši kako se nadaju da će do 2024. godine stanovnici Londona u prosjeku prehodati milion koraka više.

Akcioni plan uključuje i stvaranje čvorišta u sistemima podzemne željeznice kako bi podstakli ljude da hodaju od jedne stanice do druge. Vozni park londonskih javnih autobusa takođe će dobiti nadogradnju, a gradska uprava do 2019. godine u potpunosti namjerava da zabrani taksije koji voze na dizel, a sve u nastojanju da grad postane što održiviji i čišći, te pomognu svojim sugrađanima i milionima turista koji ga posjećuju da udišu kvalitetniji vazduh.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *