Koliko će toplotni talasi uticati na privredu Evrope

Naša planeta se trenutno nosi sa jednim od najtoplijih perioda od početka bilježenja temperatura. Od juna ove godine toplotni talasi simultano su pogađali Japan, Grčku, SAD, Irsku, Kanadu i Švedsku. Mnoge zemlje bilježile su veoma visoke temperature i u julu, a među njima bilo je i onih koje su patile zbog manjka padavina.

Dijelovi Velike Britanije su, primjera radi, u junu imali samo tri odsto padavina u odnosu za količine koje su normalne za ovo doba godine. Posljedice ovakvih vremenskih uslova vide se i iz vazduha – ogoljena zemlja počela je da otkriva obrise istorijskih spomenika i objekata iz davnih vremena poput grobalja iz bronzanog doba. Jedini koji će od ovoga profitirati jesu istoričari koji su otkrili neke nove istorijske podatke.

Međutim, mnogi se osjećaju ugroženo zbog rasta temperatura, posebno što on pogoduje i širenju požara, koji su vidljivi ne samo u Evropi već i u Sjedinjenim Državama. Zanimljivo je da je ove godine zabilježeno čak 11 velikih požara u Arktičkom krugu, odnosno u državama koje su poznate po hladnijim temperaturama. To su Švedska, Norveška, Finska, Island, Rusija itd.

Sve navedeno bi moglo dosta uticati na tempo poljoprivrednih radova, a samim tim i na ekonomije ugroženih zemalja. Već se zna da su polja pšenice širom sjeverne Evrope devastirana, a da se u Njemačkoj očekuje rod manji za 4,5 miliona tona nego prošle godine. Situacija se pogoršava na cijelom Starom kontinentu, ali koliko će privreda biti pogođena ovim klimatskim promjenama – to zavisi i od njene razvijenosti. S tim u vezi treba imati u vidu podatak da udio poljoprivrede u Evropi iznosi 1,5 odsto.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.