Evropski sud donio presudu koja će promijeniti internet kakav znamo

Dodajte komentar

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak najviši sud EU-a, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama.

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj ‘skinuo’ fotografiju Cordobe s internet stranice putničke agencije kako bi ilustrovao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

“Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internet stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora”, kažu suci.

“Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici”, dodali su.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konsultant Nils Rauer.

“Ideja je da mi kao društvo moramo poštovati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Evropske, komisije, Evropskog parlamenta i suda je upravo to”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *