UniCredit: Neto dobit u drugom kvartalu porasla 8,3%

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit u utorak je izvijestila da joj je neto dobit u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasla za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući nižim operativnim troškovima te nižim neto otpisima zajmova i rezervacijama.

Neto dobit UniCredita u tom razdoblju je dostigla 1,02 milijarde eura. Ukupni bančini prihodi u tom kvartalu smanjeni su za 4,3 posto na 4,95 milijardi eura.

Operativni troškovi u drugom tromjesečju iznosili su 2,66 milijardi eura, u poređenju s 2,86 milijardi eura u istom razdoblju lani. Neto otpisi zajmova i rezervacija, pak, smanjeni su za 24 posto na 504 miliona eura.

Vrijednost izdatih zajmova na nivou grupe iznosila je krajem juna 422,9 milijardi eura, što je za 2,9 posto više nego u prošle godine. Iznos depozita dostigao je 413,8 milijardi eura, što je za 4,8 posto više.

“UniCreditov tim je u prvoj polovini 2018. godine postigao jako dobar rezultat, uprkos veoma zahtjevnom tržištu i geopolitičkom kontekstu. Ostaćemo vjerni evropskoj i italijanskoj ekonomiji i njihovoj snažnoj fundamentalnoj osnovi”, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier, komentirajući ostvarene poslovne rezultate.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *