UniCredit: Neto dobit u drugom kvartalu porasla 8,3%

Italijanska banka UniCredit u utorak je izvijestila da joj je neto dobit u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasla za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, zahvaljujući nižim operativnim troškovima te nižim neto otpisima zajmova i rezervacijama.

Neto dobit UniCredita u tom razdoblju je dostigla 1,02 milijarde eura. Ukupni bančini prihodi u tom kvartalu smanjeni su za 4,3 posto na 4,95 milijardi eura.

Operativni troškovi u drugom tromjesečju iznosili su 2,66 milijardi eura, u poređenju s 2,86 milijardi eura u istom razdoblju lani. Neto otpisi zajmova i rezervacija, pak, smanjeni su za 24 posto na 504 miliona eura.

Vrijednost izdatih zajmova na nivou grupe iznosila je krajem juna 422,9 milijardi eura, što je za 2,9 posto više nego u prošle godine. Iznos depozita dostigao je 413,8 milijardi eura, što je za 4,8 posto više.

“UniCreditov tim je u prvoj polovini 2018. godine postigao jako dobar rezultat, uprkos veoma zahtjevnom tržištu i geopolitičkom kontekstu. Ostaćemo vjerni evropskoj i italijanskoj ekonomiji i njihovoj snažnoj fundamentalnoj osnovi”, izjavio je izvršni direktor Jean Pierre Mustier, komentirajući ostvarene poslovne rezultate.

SEEbiz

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.