U avionima ćemo stajati kao u gradskom prevozu?

Putnici bi uskoro mogli da „stoje” u avionima, ukoliko se ostvare želje aviokompanija, koje planiraju da za kraće linije otkupe sjedišta italijanskog proizvođača “Aviointeriors”.

Na ovim sjedištima bi putnici i dalje sjedjeli, ali poput kauboja na konjima ili kao da voze bicikl.

Američka avijacija je već odobrila ovakva sjedišta uz obrazloženje da “kauboji mogu u takvom položaju da jašu satima”. Pošto su ova sjedišta upola lakša od standardnih u ekonomskoj klasi, mnoge aviokompanije ozbiljno razmatraju ovu ideju.

Putnici bi, dakle, bili naslonjeni u polu-uspravljenom položaju, između bi se držali za šipku, ne bi mogli da pomjeraju naslon iz sjedišta ispred u krilo, a noge bi mogli da isprave. To znači da bi u avionu moglo da bude i do 50 putnika više, što bi aviokompanijama obezbijedilo 20 odsto veći profit, pa bi i karte bile jeftinije za 40 odsto.

Ovakva sjedišta su već predstavljena ove godine na EKSPO-u u Hamburgu i nisu se dopala krupnijim ljudima.

Ideja o mjestima za stajanje u avionu rođena je još prije dvije decenije, a glasno je predložena u “Erbasu” prije 15 godina. Majklu O’liriju, šefu “Rajanera”, ova ideja se mnogo dopala i odlučio je da ugradi 15 redova “vertikalnih sjedišta” i ukloni dva toaleta.

Međutim, ovakva sjedišta još nije odobrila Evropska agencija za bezbjednost saobraćaja, jer nije riješen problem evakuacije.

Check Also

Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 milijardi eura

Njemačka aekonomija ostaće bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed …

Leave a Reply

Your email address will not be published.