Njemačka vlada želi još veću kontrolu nad stranim ulaganjima

Dodajte komentar

Njemačka vlada priželjkuje ovlašćenja koja će joj omogućiti intervenciju u slučaju da ulagači izvan Evropske unije kupe minimalno 15 posto udjela u njemačkim kompanijama, što bi značilo spuštanje sadašnjeg praga, izvijestili su njemački mediji.

Berlin je prošle godine postrožio kontrolu nad inostranuim ulaganjima nakon snažnog odjeka u javnosti niza preuzimanja kojima su kineski ulagači ušli u vlasništvo nekoliko njemačkih kompanija. Vlada je time osigurala mogućnost intervencije u slučaju da kupac stekne 25 posto udjela u njemačkim kompanijama.

Ministarstvo ekonomije trebalo bi da može da interveniše ako ulagač izvan Evropske unije “kupi direktni ili indirektni vlasnički udio s najmanje 15 posto glasačkih prava u nekoj njemačkoj kompaniji”, citira list Die Welt prijedlog odgovarajućeg zakona.

U Njemačkoj i zemljama poput SAD-a, Francuske, Australije i Velike Britanije strahuju da Kina i drugi konkurenti preuzimanjima osiguravaju pristup ključnim tehnologijama.

Predlog o promjeni zakona o inostranoj trgovini sastavlja se u koordinaciji s drugim ministarstvima a zakon koji bi vladi trebao omogućiti veću kontrolu mogao bi stupiti na snagu već ove godine, izvijestio je Die Welt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *