Japanska vlada pokrenula inicijativu “Sjajni ponedjeljci”

Dodajte komentar

Japanska vlada zamolila je kompanije i poslodavce da daju svojim zaposlenima slobodno jutro prvog ponedjeljka u mjesecu kako bi poradili na balansu privatnog i poslovnog života, piše Guardian.

Opštepoznata je činjenica da japanski radnici previše rade i premalo se posvećuju privatnom životu.

“Sjajni ponedjeljci”, kako se naziva ideja vlasti, trebalo bi da umanji očekivanja od japanskih radnika, jer ono što se dosad pokušalo, poput skraćenog radnog vremena petkom, nikada nije dalo rezultate.

Sjajni ponedjeljci nadovezuju se na “premium petke”, kada su zaposleni dobili mogućnost da sat ranije pođu s posla i provedu vrijeme s porodicom, najbolje u šopingu kako bi popunili državnu blagajnu.

Prema ovoj ideji, prvi ponedjeljak u mjesecu zaposleni mogu spavati duže i doći na posao tek popodne, a sve je testiralo jedno ministarstvo. Trećina zaposlenih moglo je da dođe na radno mjesto nakon ručka, a vlasti su naglasile da izostanak nekoliko hiljada zaposlenih nije negativno uticao na rad cjelokupnog ministarstva.

No, ostaje da se vidi koliko će kompanija napraviti isti potez. Godinu dana nakon uvođenja “premium petka” istraživanje je pokazalo da je samo 11,2 posto radnika otišlo s posla ranije, a firme su se požalile da krajem mjeseca imaju previše posla da bi radnike tek tako mogli pustiti ranije.

Japan se morao suočiti s posljedicama intenzivne radne kulture nakon što je 24-godišnji Matsuri Takahashi počinio samoubistvo jer je tri mjeseca prije toga radio preko 100 sati prekovremeno.

Japan je jedina zemlja koja ima naziv za smrt od previše rada – karoshi. Japanska kultura rada potpuno je drugačija od europske – zaposleni gotovo svaki dan rade prekovremeno, uzimaju tek minimum godišnjeg odmora i generalno su jako vezani uz kompaniju za koju rade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *