Blagi oporavak eura s najnižeg nivoa u šest nedjelja prema dolaru

Dodajte komentar

Kurs eura blago je ojačao u utorak na svjetskim deviznim tržištima prema dolaru, odmaknuvši se tako od najnižeg nivoa u zadnjih šest nedjelja koji je dotakao dan ranije, no najvažnije svjetske valute i dalje se kreću u uskim rasponima, jer investitorima nedostaju nove smjernice.

Kurs eura je tokom prijepodnevnog trgovanja dostigao 1.1583 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku skliznuo na 1,1530 dolara, najniži nivo od 28. juna, nakon objave slabijeg nego što se očekivalo podatka o njemačkim industrijskim narudžbinama.

„U ovoj fazi ciklusa, tržišta su razumno uvjerena u ono što će Fed sljedeće učiniti, pri čemu dolar treba novi podsticaj kako bi izašao iz raspona u kojem se već neko vrijeme kreće”, smatra Viraj Patel, valutni strateg pri ONG Baku u Londonu.

Finansijska tržišta očekuju da će američka centralna banka Fed podići ključnu kamatnu stopu još u dva navrata do kraja ove godine, nakon što je već od početka 2018. u dva navrata povećala cijenu novca za po 0,25 postotnih bodova.

Nešto veće pomake jutros je zabilježio i australijski dolar, koji je ojačao prema američkom imenjaku za 0,5 posto, na 0,7427 američka dolara, nakon što je tamošnja centralna banaka zadržala postojeću monetarnu politiku.

Potporu australijskoj valuti dao je i kineski juan, koji pokazuje naznake stabilizacije nakon nedavnog pada na najniže nivoe u 14 mjeseci zbog eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

No, neki analitičari smatraju da trgovinske napetosti podupiru kurs dolara jer je američka ekonomija bolje pozicionirana za protekcionizam od tržišta u razvoju, a carine bi mogle smanjiti američki trgovinski deficit.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *