Prihodi Allianz-a u drugom kvartalu porasli 2,9%

Nakon uspješnog početka 2018. godine Allianz Grupa nastavila je s dobrim rezultatima i u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Uobičajeni su pokazatelji ostali blizu onima iz drugog tromjesečja prošle godine ili ih i nadmašili, usprkos pritiscima uzrokovanim geopolitičkom nestabilnošću i kursnim kolebanjima.

Rast internih prihoda, korigovan za uticaje valutnih kurseva i konsolidacije, iznosio je 6,5 posto, i svi su poslovni segmenti zabilježili snažan rast. Ukupni prihodi porasli su za 2,9 posto na 30,9 milijardi eura (u poređenju s 30,0 milijardi eura ostvarenih u drugom tromjesečju 2017. godine).

Operativna dobit porasla je za 2,3 posto na 3,0 milijardi eura (u poređenju s 2,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Segment upravljanja imovinom zabilježio je porast operativne dobiti zahvaljujući većim prihodima, dok su prihodi porasli zahvaljujući većoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM) te boljim maržama. Sve to je više nego nadoknadilo pad operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja.

Segment neživotnih osiguranja zabilježio je stabilnu operativnu dobit. Neto prihodi pripisivi dioničarima neznatno su pali na 1,9 milijardi (u poređenju s 2,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine): negativan uticaj prodaje tradicionalnog portfolija proizvoda životnih osiguranja na Tajvanu tek je djelomice neutralizovan nižim porezima na dohodak.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.