Njujorška berza najavila početak trgovine bitkoinom

Dodajte komentar

The Intercontinental Exchange (ICE), vlasnici New York Stock Exchange (NYSE), njujorške berze kapitala, najavili su da će u novembru ove godine započeti trgovati trgovanjem fjučersima kriptovalute bitkoin.

Pritom će utemeljiti posebnu novu kompaniju koja bi, prema pisanju svjetskih poslovnih medija, za misiju imala forsiranje bitkoina i digitalnih valuta kao mejnstrim finansijske imovine.

Nova platforma za trgovanje bitcoinom — Bakkt — razvijena je u saradnji s Microsoftom, Starbucksom i BCG-om. Bakkt će integrisati američko fjučers tržište kojim rukovodi ICE s klirinškom kućom, a još uvijek se čeka dozvola američkih tržišnih i finansijskih regulatora.

Analitičari ističu da bi ICE-ovo formalno „pokroviteljstvo“ nad berzanskim listanjem bitcoina moglo institucionalne investitore, velike penzione fondove i osiguravače učiniti manje skeptičnim prema ulaganju u kriptovalutu.

„Bakkt je dizajniran tako da omogućava fleksibilni ulazak u trgovanje bitkoinom za institucionalno, trgovačko i potrošačko participiranje u digitalnoj imovini, promovišući veću efikasnost, sigurnost i korisnost“, utvrdio je tim povodom Kelly Loeffler, glavni izvršni direktor Bakkta, čiji su investitori i Microsoftova podružnica M12, Fortress, Susquehanna, Pantera Capital i Galaxy Digital.

On ističe kako će transparentno i integrisano tržište digitalnom imovinom dovesti do većeg povjerenja u digitalnu imovinu na globalnom tržištu. Cijena bitkoina je trenutno 7.500 dolara, dok je najveća cijena bila 20 hiljada dolara, a švajcarska USB banka je nedavno objavila analizu prema kojoj bi bitkoin morao da dosegne vrijednost od 213 hiljada dolara ako bi želio da zamijeni ponudu američkih dolara.

Američki regulator „Commodity Futures Trading Commission“ je do sada bio vrlo kritičan prema institucionalnoj upotrebi bitkoina i biće zanimljivo vidjeti njegovu reakciju na ovakav zahtjev ICE.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *