Analitičari pogriješili: Toyota ne stagnira

Dodajte komentar

Japanski automobilski div Toyota ostvario je u drugom tromjesečju neto dobit od 5,88 milijardi dolara ili 657 milijardi jena, 7,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, što se ponajviše zahvaljuje rastu prodaje automobila na azijskim tržištima.

Mnogi analitičari prognozirali su kako će Toyotina zarada stagnirati, no snažna prodaja u Aziji i smanjenje troškova poslovanja podstaknuli su rast zarade te kompanije.

U danas objavljenom izvještaju Toyota je objavila kako je u proteklom kvartalu prodala 2,236 miliona vozila, odnosno više za 21.020 ili 1 posto, što je podstaknuto rastom prodaje za 8,5 posto u Aziji.

U Sjevernoj Americi, Toyotinom najvećem regionalnom tržištu, prodaja je porasla za 3,2 posto na godišnjem nivou zbog porasta potražnje za njihovim laganim kamionima. Ipak, dobit na tom tržištu pala je za 29 posto.

U Japanu je prodaja pala za 6,3 posto, no profitabilnost je porasla za 24 posto zbog smanjenja troškova poslovanja i povećanog broja vozila proizvedenih u Japanu te potom izvezenih u inostranstvo.

Iz Toyote su rekli da je operativna dobit povećana na 682,6 milijardi jena, što je skok od 18,87 posto na godišnjem nivou.

No, objavili su i procjene kako će njihova godišnja neto dobiti iznositi oko 2,12 milijarde jena, koliko su procjenjivali i prije, zbog nesigurnosti trgovinskog rata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *