Tesla izgubio 717 miliona dolara

Dodajte komentar

Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je u drugom tromjesečju zahvaljujući rastu prodaje Modela 3 ostvario prihode od četiri milijarde dolara, što je 43 posto više nego u istom razdoblju lani, no gubitak kompanije dostigao je rekordne nivoe.

Tesla je u drugom tromjesečju isporučio više od 40.000 vozila, uključujući i oko 18.000 Modela 3s, navodi se u poslovnom izvještaju te kompanije. Uprkos tome, kompanija je u tom kvartalu zabilježila rekordni gubitak od 717 miliona dolara, gotovo dvostruko veći nego u istom razdoblje prošle godine. Troškovi poslovanja porasli su zbog predstavljanja i dostave kupcima Modela 3, njihovog najnovijeg modela vozila.

U izvještaju se navodi i da je kompanija u julu u više navrata uspjela da postigne nedjeljnu proizvodnju od oko 5.000 Modela 3 sedan, a cilj je proizvesti između 50.000 i 55.000 u trećem tromjesečju. Iz Tesle su saopštili kako će veće kineske carine na američke automobile, nametnute zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, vjerovatno naštetiti tamošnjoj prodaji. No, kompanija je investitorima poručila da će “u slučaju potrebe” preusmjeriti svoj fokus na Evropu i Sjevernu Ameriku kako bi izbjegla bilo kakav veliki uticaj kineskih carina.

Iz Tesle su takođe nedavno najavili kako planiraju izgraditi novu fabriku u Kini, u koju će biti uloženo dvije milijarde dolara te će potom na godišnjem nivou proizvoditi 250.000 vozila. Osnivač Tesle i izvršni direktor Elon Musk poručio je u poslovnom izvještaju kako vjeruje da će kompanija u drugoj polovini godine poslovati s dobitkom. Kako bi poboljšala profitabilnost, Tesla je smanjila troškove osoblja i ostale troškove. Očekuje se da će kapitalne investicije pasti za 900 miliona dolara, na oko 2,5 milijardi dolara.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *