Naslovne strane dnevnih novina za 4. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Berzansko trgovanje u znaku Barske plovidbe

Trgovanjem crnogorskim tržištem kapitala ove sedmice su preovladavale dionice Barske plovidbe s prometom od 68.249 eura, dok su dionički indeksi izgubili na vrijednosti. Indeks MNSE10 je kraj radne nedjelje dočekao na 817,58 poena, što je pad od 0,59 odsto u odnosu na prošli petak. Index MONEX skliznuo je 0,45 odsto i posljednjeg dana trgovanja našao se na nivou od 10.604,90 poena.

CDA promijenila naziv

Centralna depozitarna agencija (CDA) promijenila je naziv u Centralno klirinško depozitarno društvo Podgorica. CDA, koja je osnovana 2000. godine, ime je promijenila u četvrtak. U ovom trenutku, Centralno klirinško depozitarno društvo vodi registre 400 kompanija i račune za više od 250.000 akcionara.

Kruzeri promijenili Kotor

Stari grad je ostao bez brojnih osnovnih sadržaja, knjižara, maloprodajnih objekata, zanatskih radnji jer to nijesu sadržaji koje konzumiraju turisti. Tako da osim što se privreda mijenja, mijenja se i demograska slika Starog grada jer veliki broj mladih nema način i mogućnost, osim ukoliko nijesu uključeni u turizam, da ovdje ostvare bilo kakvu biznis ideju i poslovanje.

Dan

Zakon pred građanima

Nacrtom Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji će u septembru biti na javnoj raspravi, predlaže se zamjena postojećeg sistema i uvođenjesoftverskog rješenja, u cilju obezbjeđivanja zadovoljavajućeg modela fiskalizacije, koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor.

Zbog zakona o PIO, protest 21. avgusta

Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca i sindikat Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) održaće 21. avgusta protest jer su nezadovoljni predloženim izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Podsjetimo, najznačajnije izmjene zakona podrazumije; vaju da se od naredne godine pravo na penziju ostvaruje sa 40 godina staža i 65 godina života, a biće promijenjen i obračun penzija.

Vlada u minusu 85 miliona eura

U periodu od januara do juna tekuće godine ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 85,2 miliona eura ili 1,9 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na prethodnu godinu niže za 19,9 miliona eura, odnosno18,9 odsto, saopšteno je “Danu” iz Ministarstva finansija.

Pobjeda

Polovinu fiskalnih kasa će morati promijeniti

Polovina fiskalnih kasa, odnosno one starijeg tipa vjerovatno će, kako Pobjeda nezvanično saznaje, morati da se mijenjaju, jer neće moći da podrže novi system savremeno softversko rješenje, koje je u pripremi. Modernije kase, zbog prelaska na novi system, imaće zanemarljiv ili mali trošak.

Pola milijarde u građevinske radove

Ostvarene investicije u osnovna sredstva u Crnoj Gori u prošloj godini su, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosile 878,7 miliona eura, 34,6 odsto više u odnosu na 2016. Od toga se na građevinske radove odnosilo 512,33 miliona eura, na opremu 312,8 miliona eura, a na ostalo 53,64 miliona eura.

Najranija berba šardonea u istoriji

Berba vinskog grožđa sorte šardone, koja se koristi za pjenušava vina, počela je 24. jula, što je sedmicu ranije od predviđenog roka. Tako da je ovogodišnja berba definitivno najranija u istoriji kompanije Plantaže kazao je za Pobjedu direktor voćarsko-vinogradarske proizvodnje Dušan Kankaraš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *