Binfo brojke: Poslovna “mapa” Petnjice

Dodajte komentar

Portal Binfo.me na ovaj način je na svojoj FB stranici čestitao stanovnicima Petnjice 04.avgust, Dan opštine Petnjice.

Bihor, koji se po prvi put spominje 1450. godine u jednom dubrovačkom trgovinskom dokumentu, se sastoji od dvije cjeline: Gornjeg i Donjeg Bihora. Centar Gornjeg Bihora je Petnjica. Po pričama starih Bihoraca, Petnjica je dobila ime prije dolaska Turaka na ove prostore, i to po pet njivica koje su se gledajući sa okolnih visova jasno uočavale u dolini. Vremenom tu dolinu nazvaše Pet njivica, a kasnije Petnjica.

Do 1957. godine Petnjica je imala status opštine, a inicijativa za vraćanje statusa opštine području Petnjice je trajala 57 godina. Na referendumu, od ukupno izašlih 4674 glasača, ZA vraćanje statusa opštine Petnjici je bilo 4642, PROTIV 9 i 23 nevažeća glasa. Referendum je održan 4. avgusta 2013. godine i taj dan Petnjičani slave kao Dan Opštine.

Područje Petnjice obuhvata 173 kvadratna kilometara sa 28 naselja u kojima, prema popisu iz 2011. godine, bez radnika na privremenom radu u inostranstvu, živi 6.713 stanovnika.

Danas u Opštini Petnjica, crnogorskoj opštini sa najmanje registrovanih firmi, posluje 27 preduzeća, a bilanse za 2017. godinu predalo je njih 17. Od toga je 15 mikro i dva mala preduzeća. Ova preduzeća, u kojima je zaposleno 106 radnika, ostvarila su 2.9 miliona eura prihoda u prethodnoj godini.

Tri najveća preduzeća koja su pozitivno poslovala po visini prihoda su:
1. TREF I d.o.o.
2. LA VISTA d.o.o.
3. TEKSTILNA INDUSTRIJA ARA d.o.o.

Koristimo priliku da građanima Petnjice čestitamo Dan Opštine!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *