Naslovne strane dnevnih novina za 3. avgust – Najvažnje vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Ekonomsko državljanstvo ne treba odlagati

Preveliki oprez od pogrešnog odabira investitora kome se dodjeljuje crnogorski ekonomski pasoš ne bi trebalo da bude razlog odlaganja donošenje ovog programa, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA). Predstavnici MBA saopštili su da prema ovom pitanju treba imati pragmatičan odnos zbog sve veće ekonomske i druge povezanosti na globalnom nivou.

Plantaže u gubitku 3,1 milion eura

Plantaže su prvu polovinu godine završile sa gubitkom od 3.181.755 eura, koji je 20 odsto manji u odnosu na isti period 2017, saopšteno je iz kompanije. Gubitak je, kako su pojasnili, ostvaren zbog intenzivnih ulaganja koja su karakteristična za ovaj period godine u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji.

Aerodromi uskoro idu na koncesiju

Javni poziv za davanje koncesije za aerodrome u Podgorici i Tivtu mogao bi biti objavljen u narednih deset dana, nezvanično saznaju Dnevne novine. Odluku Vlade da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju javnosti je saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, navodeći da je plan da se oni izdaju na 25 do 30 godina.

Dan

Investirano 879 miliona eura

Ostvarene investicije u osnovna sredstva u prošloj godini u Crnoj Gori iznosile su 878,7 miliona eura, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Iz Monstata je saopšteno da su investicije u osnovna sredstva u 2017. najveće u poslednjih deset godina.

SD: Aeodromi moraju ostati državni

Aerodromi su bili i moraju ostati jedna od ključnih državnih karika u kreiranju brenda Crne Gore kao turističke i biznis destinacije, saopšteno je “Danu iz Socijaldemokratske Crne Gore (SD). U SD su ranije iznijeli stav o tome da aerodromi predstavljaju uslov kako bi SD ostao u Vladi.

Smanjiti gubitak

Neto gubitak kompanije Plantaže u prvoj polovini godine iznosio je 3,18 miliona eura, što je 20 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Iz kompanije su kazali da je gubitak u prvoj polovini godine karakterističan u poslovanju takvog privrednog sistema, jer su rashodi u posmatranom periodu veći od ostvarenih prihoda.

Pobjeda

Banke u plusu 32 miliona

Bankarski sistem koji čine 15 banaka za pola tekuće godine ostvario je profit od 31,8 miliona eura, pokazuju rezultati kojeje juče objavila CBCG na svom sajtu. Sve banke su u plusu osim Nove i Zirat.

Umjesto hotela Siti, zgrada sa 240 stanova

Podgorička kompanija UTIP Crna Gora, biznismena Zarka Burića, srušiće hotel Siti u Podgorici i na toj lokaciji sagradiće poslovno stambeni kompleks ukupne bruto površine 30,9 hiljada metara kvadratnih.

Za sedam mjeseci 1,3 miliona putnika

Na oba aerodroma u prvih sedam mjeseci opsluženo je 1,3 miliona putnika, 145 hiljada više nego u istom periodu prošle, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić. Rast saobraćaja bilježimo praktično od prvih dana ove godine, a tokom ljetnjih mjeseci on je intenziviran, pa je samo u julu kroz oba aerodroma prošlo 422,22 hiljade putnika rekao je Orlandić i dodao da su podaci o prometu pokazatelj napornog rada i doprinosa Aerodroma turističkoj privredi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *