Ljubljana

Ljubljana: 3000-4000 eura za kvadrat stana

Ljubljansko tržište nekretnina zahvaljujući, pišu tamošnji mediji, hroničnom nedostatku stambenog prostora za mlade porodice trenutno proživljava renesansu.

Cijene od 2,5 ili 3 hiljade eura po kvadratu pokazale su se prihvatljivima, pri čemu slovenački portal Siol.net navodi i da je takvih stanova više da bi se vjerovatno svi i prodali. Cijelo je gradsko područje zapravo jedno veliko gradilište, sugeriše pregled ponude koju donosi portal.

Prodaja prema planovima
Među investitorima se spominju i zanimljiva imena kao što je “kralj banana” Izet Rastoder s planom gradnje dviju višespratnih stambenih zgrada te slovenačka loša banka DUTB koja kao vlasnik zemljišta na kojem je planirana gradnja 300 stanova traži partnera za projekt.

Krajem ove godine ispod Ljubljanskog dvorca biće dostupna 63 apartmana koja se, prema riječima predsjednika uprave i vlasnika kompanije GH Holdinga koji gradi ovu četvrt Blaža Miklavčiča, prodaju prema planovima. Njihova je cijena oko 4 hiljade eura po kvadratu, i to bez poreza, što u najjeftinijoj varijanti onda ispada 243 hiljade eura po stanu te u najskupljoj više od 1,3 miliona eura.

Među poznatim investitorima je i Zlatarna Celje koja završava izgradnju šestospratnice nazvane Ypsilon u sklopu koje će do jeseni biti dostupan 91 stan veličine od 40 do 120 kvadrata, a započeli i su s pripremama za drugu zgradu od 11 spratova i 130 stanova.

Od ostalih, primjerice, Lanel Invest prodaje stotinjak stanova veličine od 37 do 100 kvadrata po cijeni od 2,8 hiljada eura po kvadratu dok Residence Residence najavljuje da će za 2 mjeseca imati spremno još 9 luksuznih apartmana kakve su do sada prodavali cijeni od 2,4 hiljade po kvadratu, bez PDV-a. U ljubljanskoj četvrti Belle vie Tivoli na raspolaganju je 195 stanova prosječne cijene 2,3 hiljade eura po kvadratu, uz dva apartmana na vrhu same zgrade.

Vole luksuzne apartmane
U ljubljanskom naselju Brdo izgrađeni su luksuzni apartmani veličine 85 do 120 kvadrata koji su se prodavali po cijeni do 3,5 hiljade eura po kvadratu te se u neposrednoj blizini planira gradnja sličnog objekta s 10 stanova, dok Kolektor planira izgradnju dvaju stambenih zgrada s nekoliko stotina apartmana.

No to nije sve, kaže Siol.net, jer je u planu izgradnja i određenog broja novih projekata o kojima se zna malo jer su investitori “škrti” s informacijama do ishođenja građevinske dozvole.

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *