Koliko biste zaradili da ste prije 10 godina investirali 1.000 eura u Apple

Dodajte komentar

Appleove dionice dostigle su istorijsku vrijednost od bilion dolara. Kompanija iz Kupertina tako je postala prva javna kompanija u SAD koja je dosegla ovaj rekord.

U slučaju da ste pre skoro jedne deccenije odlučili da investirate 1.000 eura u Apple, danas bi se osjećali prilično dobro. Sudeći po računici medijske kuće CNBS, svako ko je početkom avgusta 2008. uložio 1.000 eura u deonice Applea, sada bi imao 9.000 eura – 9 puta više nego na početku, i to isključujući dividende.

Ovaj rekordan rezultat označio je i pobjedu kompanije koju je osnovao Stiv Džobs u trci sa Amazonom da se dostigne cifra od bilion dolara.

Ne umanjujući rezultat o kojem će sigurno još danima govoriti, valja napomenuti da Apple nije prva kompanija koja je prešla bilion. PetroChina, kineska naftna kompanija dotakla je tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara 2007. godine na šangajskoj berzi. No, to joj se rijetko priznaje jer su njene dionice ubrzo nakon toga potonule. Opasna konkurencija je i naftaška kompanija iz Saudijske Arabije, Saudi Aramco koja navodno kreće u javnu ponudu dionica iduće godine, a prema analizama Financial Timesa drži procijenjenu vrijednost, dvostruko veću od Appleove, od dva biliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *