U Njemačkoj radnici nikad traženiji

Dodajte komentar

Potražnja njemačkih kompanija za novim radnicima dostigla je u julu novi rekord, a najizraženija je u sektoru informacionih tehnologija, navodi se u izvještaju Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA).

Indeks slobodnih radnih mjesta sastavljen od FEA porastao je u julu za dva boda, na 256 bodova, što je najviši nivo tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005. godine.

Ta vladina agencija istakla je i da je broj slobodnih radnih mjesta povećan pretežno u privrednom sektoru. Najveću potražnju za radnicima bilježi oblast IT. Sektori maloprodaje, industrijske proizvodnje i javne uprave takođe su zabilježili veliki godišnji rast slobodnih radnih mjesta.

FEA je pripisala rekordnu potražnju za radnicima u Njemačkoj dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji. Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procjene rasta gu 2018. godini, snažan rast se i dalje preliva u poboljšane izglede za zapošljavanje.

Vladina agencija je ponovila upozorenje kako se neki sektori, poput zdravstva i nege, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalifikovane radne snage.

Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu konkursa za zapošljavanje koji su ostali nepopunjeni tokom dužeg vremenskog perioda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *